2021.01.26., kedd , Vanda, Paula

Hírek

2020. december 04. péntek • 14:23

Már a Bihari-síkon is megjelentek az elegáns vörösnyakú ludak

A faj az egész világon veszélyeztetett. Most, hogy a ludak gyülekeznek hazánkban, a nagy lilikek rengetegében meg lehet figyelni ezeket a feltűnő és szép madarakat is.

Nemcsak Tatán, de például a Bihari-síkon, a Hortobágyi Nemzeti Parkban található országos jelentőségű védett területen is összeverődnek késő ősszel a ludak. Az utóbbi években rendszeresen megfigyelték a különleges vörösnyakú ludak néhány példányát is - írja a Turista Magazin. „Vizes élőhelyeink, rövidfüvű pusztáink védelmével e fajnak is élőhelyet biztosíthatunk” – írják a Facebook-oldalukon.

Fotó: Turista Magazin

A vörösnyakú lúd, ahogy a neve is mutatja, fekete, fehér és a nyakán feltűnő gesztenyevörös színű. Az egyik legkisebb lúdfaj. Kelet-Szibéria tundráin fészkel és legtöbbször a Duna-delta romániai és bulgáriai részein tölti a hideg hónapokat. Hazánkban csupán néhány éve lehet vele találkozni, a tatai Öreg-tavon például 2008-ban számolták össze a legtöbbet, 51 példányt. A vörösnyakú lúd hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Ha szívesen ismerkednél más lúdfajokkal is, ezt a cikket ajánljuk, ha pedig a Tatai Vadlúd Sokadalomra vagy kíváncsi, amit idén online tartanak meg, kattints ide!

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.