2020.05.27., szerda , Hella

Hírek

2017. január 06. péntek • 13:23

Már biztos, hogy madárinfluenza végzett a hattyúkkal!

A szlovákiai Nagykeszi közelében egy tónál hattyútetemekre bukkantak a vadászok. A helyszínen vett mintákból kiderült, hogy a hattyúk halálát H5-ös típusú influenza okozta.

Tömeges hattyúpusztulásra lettek figyelmesek a Komáromi járásban található Nagykeszi mellett. Szerdán vadászok találták meg a 26 hattyútetemet, valamint egy még élő, de az állapota miatt elaltatott hattyút. Az esetet azonnal jelentették az állategészségügyieknek. Eleinte nem lehetett tudni, hogy mi okozta a halálukat.

A komáromi állategészségügyi hivatal által az egyik tetemből, valamint az elaltatott hattyúból vett minták alapján a madárinfluenzára vonatkozó gyanú beigazolódott. A mintákat ezután Zólyomba, az Állategészségügyi Intézet Nemzeti Referencia Központjába küldték.

A Nagykeszihez közeli kavicsgödör bejáratát a hattyútetemek miatt "Belépni tilos - Fertőzésveszély!" táblával látták el.

Az állategészségügyiek a tűzoltókkal, illetve a magánterület tulajdonosával együttműködve likvidálták a tetemeket. A tűzoltók védőruhában végezték a likvidációt, a területet pedig speciális anyaggal, klóraminnal permetezték le.

A Regionális Közegészségügyi Hivatal a környező három falu számára is előzetes intézkedéseket javasolt, ám pánikra minden bizonnyal semmi ok.

Ez a harmadik madárinfluenzás eset Szlovákiában, de az első, amelynél szabadon élő madarak pusztultak el - tájékoztatott weboldalán az Élelmiszer-ipari és Állategészségügyi Felügyelet. Az első két esetet Pozsonyban egy családi háznál, valamint a kassai állatkertben diagnosztizálták.

agrotrend.hu / parameter.sk

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.