2022.10.05., szerda , Aurél

Hírek

2020. július 11. szombat • 12:37

Már boltokban a görögdinnye

Szombattól kizárólag magyar beszállítótól érkező magvas görögdinnyét vesz át raktáraiban a Lidl Magyarország, mellyel elindul az igazi dinnyeszezon az üzletekben. Az áruházlánc közleménye szerint a hazai dinnye előnyben részesítésével a céljuk ezúttal is a magyar termelők kiemelt támogatása.

A HEKTIKUS IDŐJÁRÁSI VISZONYOK MIATT IDÉN KÉT HÉTTEL KÉSŐBB, JÚLIUS KÖZEPÉN KEZDŐDIK A HAZAI GÖRÖGDINNYE SZEZONJA - írja az index.hu.

fotó: pixabay.com

A Lidl július 11-től kizárólag hazai magvas görögdinnyét vesz át logisztikai központjaiban. Szerintük a magyar dinnye népszerűsége nemcsak itthon, de külföldön is töretlen, ezt bizonyítja a fokozódó külpiaci érdeklődés és a növekvő eladási volumen. Míg 2018-ban az áruházlánc közreműködésével 4500 tonna hazai görögdinnyét exportáltak, addig 2019-ben a külpiacokon értékesített mennyiség 31%-kal magasabb, 5900 tonna volt.

A tendencia nemcsak a mennyiségben, de az exportországok számában is megmutatkozik, hiszen a korábbi három ország helyett a tavalyi évben már 5 ország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia Lidl áruházainak vásárlói válogathattak a kifogástalan minőségű magyar görögdinnyéből.

Közleményük szerint a cég 2013 márciusában a „Lidl a magyar beszállítókért” programot azzal a céllal indította el, hogy növelje a hazai beszállítók számát és még több magyar terméket kínálhasson a vásárlóknak. Jelenleg több, mint 490 hazai beszállítóval dolgoznak együtt, és közel 60%-os a magyar termékek aránya..

A dinnyetermesztőknek nem volt mindig felhőtlen a viszonya a Lidllel, tavaly például az üzletláncot hibáztatták a túl alacsony árért. De dinnyefronton szinte minden nyáron feszültség van Magyarországon, emlékezetes volt például, amikor a dinnyetermesztők védelmében a kormány kezdett dinnyekartell szervezésébe, de az ötlet aztán elhasalt a GVH közbelépése miatt.

agrotrend.hu / index.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.