2021.03.02., kedd , Lujza

Hírek

2020. március 02. hétfő • 14:50

Már két megyében sem tartanak a madárinfluenza terjedésétől

Március 2-től az Európai Unión belül zavartalanul exportálhatnak a Komárom és a Hajdú megyei baromfiipari vállalkozások is, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feloldotta a madárinfluenza miatti korlátozásokat. A baromfiállományt ugyanakkor továbbra is zártan kell tartani.

Megszűntek a a magas patogenitású madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon március 2-ától - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A tavaly észlelt két fertőzést nem követte újabb kitörés, így a hatóság feloldotta a korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében.

fotó: pxhere.com

Ez pedig lehetővé teszi, hogy az érintett megyében működő vállalkozások baromfiszállítmányokat indíthassanak a belföldi vágóhidak mellett az Európai Unióba is. Az unión kívülre szánt baromfiexporttal kapcsolatban elrendelt exportkorlátozások továbbra is érvényben vannak még. 

Ezek legkorábban 2020. április 30 után indulhatnak újra, amennyiben újabb kitörésre nem kerül sor, és így az ország visszanyeri madárinfluenza-mentes státuszát.

Az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet ezen kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat - írta közleményében a Nébih.

Mivel azonban a vándormadarak tavaszi vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért továbbra is zártan kell tartani a hazai baromfiállományt az országos főállatorvos korábbi rendelkezése szerint.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - hívta fel a figyelmet a hatóság.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.