2021.02.28., vasárnap , Ákos, Bátor

Hírek

2020. április 13. hétfő • 13:19

Már látható, hogy többen a géppark fejlesztése felé hajlanak, minthogy a visszatérő vendégmunkásokra várjanak…

Keller Károllyal a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. értékesítési igazgatójával a jelenlegi helyzet adta nehézségekről, s arról beszélgettünk, hogy cégüknél így sem áll meg az élet, a gyártás és a kiszállítás folyamatos.

- Hogy áll az értékesítési helyzet önöknél, most, amikor a megváltozott körülmények mindenkit nagy kihívások elé állítanak?

- Az állattenyésztés, a mezőgazdaság nem állhat meg! Mi, a Strautmannál maximálisan próbálunk a kihívásoknak megfelelni. A magyarországi raktárkészletünkben folyamatos az ellátottság. A megrendelt és a raktáron levő gépeink kiszállítása szintén folyamatos. Ha bármilyen olyan eszközre vagy alkatrészre lenne szükségünk, ami a németországi raktárunkból szükséges, annak sincsen semmi akadálya, hogy eljusson hozzánk. Igaz nem olyan gyorsan érkeznek a szállítmányok, mint a korábbi időkben…

Egy-két napos késedelemmel kell ugyan számolnunk, de mindenképp megérkeznek az alkatrészek és a gépek. Folyamatos a működésünk, ami a kereskedelmet illeti. Jelen pillanatban nem érezzük még ennek a vírushelyzetnek a hátrányát, viszont fel vagyunk elkészülve arra, hogy a jövőben a járvány hatásának következtében a megrendeléseink száma visszaeshet kissé…

- A Strautmann rendelkezik magyarországi gyárral is. Adja magát a kérdés: hogy áll az alapanyag és alkatrész ellátottság ahhoz, hogy a gyárban folyamatos lehessen a termelés?

- Immár 25 éve van a birtokunkban egy gyártóegység, igaz 2015 előtt teljesen más munkafolyamatok zajlottak Mátranovákon. 2015 óta vagyunk hivatalosan is Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. és akkor kezdtük meg a mezőgazdasági gépelemek, legfőképpen alvázak és különböző lakatos ipari eszközök gyártását. Tehát öt éve annak, hogy ebben a formában működünk itt Magyarországon és a tevékenységünk 80 százalékát teszi ki a mezőgazdasági gépgyártás

- Hogyan állnak jelenleg az alapanyag beszállítási lehetőségekkel, illetve a forint-euró árfolyam mennyire befolyásolja ezeket a lehetőségeket?

- Magyarországon kicsit előnyösebb helyzetben vagyunk, hiszen vaslemezek, vastáblák szükségesek ahhoz, hogy mi különböző elemeket gyártani tudjunk. A gyártási folyamatok egyelőre szinte minden tekintetben garantáltak, durván 4-6 hónapra elegendő alapanyaggal vagyunk feltöltve…

Ilyen vonatkozásban tehát nekünk gyártási oldalról nincsen problémánk. A probléma az összeszerelésnél kezdődik, ahol idegen országokból, legfőképpen az Olaszországból érkező futóművek, hajtóművek, mérlegrendszerek beérkezése akadozik.

Fontos tudni, hogy nálunk már március elején megtörtént egy intézkedés, melynek során a vírushelyzet miatt a külföldön futó projektjeinket leállítottuk, céges utazási tilalom lépett életbe, illetve a németországi anyavállalatunk durván 20 százaléknyi külföldi munkaerővel dolgozott, akiket márciustól nem foglalkoztatunk.

Ez az adott pillanatban egy-két hetes gyártási késedelmet jelentett. Azóta azonban eltelt pár hét és április 1-jén kellett azzal szembesülnünk, hogy Olaszországból a már említett gyártási elemek nem úgy és nem abban a formában érkeznek, mint korábban, mint ahogy azt mi szeretnénk.

A takarmánykeverő kocsik vonatkozásában az Olaszországból érkező kabinok vagy a Franciaországból érkező John Deere motorok beérkezése is elég hektikus, így mondhatom, hogy az első elszenvedője ennek a helyzetnek az önjáró takarmánykeverő, kiosztó kocsik összeállítása. Az összeszerelésük teljesen megállt olyan vonatkozásban, hogy amíg a motor és az egyéb készleten lévő elemek beszerelése meg nem történik, addig dolgozunk, de abból nincs olyan mennyiségű raktárkészletünk, hogy tovább tudjunk működni… A többi termékünk összeszerelése azonban továbbra is zavartalanul zajlik.

- A hannoveri kiállításon óriási kínálatot mutattak be gépekből. Milyen készlettel rendelkeznek Magyarországon, mennyire tudják ellátni az új géprendeléseket?

- Azt kell a Strautmannról tudni, hogy minden egyes gépünket egyedi paraméterekkel, egyedi technológiai megoldásokkal szállítjuk minden ügyfelünknek. Ha arra vonatkozna a kérdés, hogy mit választanak a magyar gazdák általánosságban egy keverőkocsi vonatkozásában, akkor nyilván arra tudnék válaszolni, de többször belefutottunk már abba, hogy a raktárkészletre rendelt gépet 100%-ig nem lehetett tökéletesen használni.

Persze ismerünk áthidaló megoldásokat melyekkel ki tudjuk szolgálni az ügyfeleinket, de ez soha nem biztos, hogy 100%-ig megfelelő lehet a gazdáknak. Visszakanyarodva a kérdésre, van Magyarországon még elérhető, szabad gépünk. Takarmánykeverő kiosztó kocsiból is és szerves trágya szóróból is.

Viszont mi szeretjük azt, ha a gazda igényeit 100 százalékosan kiszolgálhatjuk. Legyen az akár jelenlegi, akár jövőbeni igény. Ahogy említettem, minden egyes egységünk dolgozik még és folyik a termelés, jelenleg 10-12 hetes határidővel tudunk megrendeléseket befogadni. Úgy vélem, hogy ez a nagyjából három hónapos szállítási idő teljes mértékben elfogadott és elfogadható, ismerve a Strautmann minőségi termékeit.

- Aki beszélgetett már önnel, az tudja, hogy remek nemzetközi tapasztalatokkal és kitekintéssel rendelkezik. Legyen szó akár gépértékesítésről akár tejpiaci információkról...

- Szerintem nemzetközi kitekintésben nem annyira borús a kép. Azt mindenki tudja, hogy a legfontosabb szempont az élelmiszer ellátás, hogy legyen mit enni. Értelemszerűen a mezőgazdaság az első olyan forrás, ami ezt az igényt ki tudja elégíteni. A piaci igények kétségtelenül kicsit megváltoztak, nem szárnyalnak annyira, nem vásárol mindenki úgy, mint korábban. Épp a napokban beszélgettem külföldi kollégákkal, és arra a megállapításra jutottunk, hogy akár a tej, akár a hús ára nem fog a közeljövőben csökkenni, inkább egy megfelelő szintre áll majd be. Fontos szempont még a gazdák beruházási kedve, hiszen egy bizonytalan környezetben, nem nagyon szeret irtózatos beruházásokba beleugrani se a magyar, se a német, se az osztrák gazda.

- Mit lát a nálunk jóval fertőzöttebb országokban, mint Olaszország vagy Franciaország? Az állattartás helyzete ott hogyan alakul?

- Francia vagy éppen spanyol kollégát tudok idézni, akik hasonlóképpen nyilatkoznak, mint ahogy mi szoktunk: A mezőgazdaság nem állhat le! És nem is áll le! Minden gazda mindent megtesz azért, hogy folyamatosan működni tudjon. Nekem nincs arról információm, hogy egy-egy mezőgazdasági egységben, szarvasmarhatelepen például olyan nagy problémát jelentene a vírus okozta helyzet. Kétségtelen, hogy a munkaerő piaci helyzet megváltozása, a külföldi munkaerő kivonulása sok helyen okoz némi pánikot.

Azok a gazdák azonban akik arra vannak berendezkedve, hogy saját maguk képesek legyenek a földet megművelni, ott ilyen fajta problémákról én még egyelőre nem tudok.

Magyarán szólva tényleg mindenki azt tapasztalja, hogy bár senki nem szalad előre a beruházásokkal, de mindenkiben erősen felmerül az a kérdés, hogy az elvándorló munkaerő okozta hiányt, a gépesítés és technológia fejlesztésével hogyan lehet megoldani. Már látható, hogy többen inkább a géppark fejlesztése, a beruházás felé hajlanak, minthogy várjanak arra, mikor térhetnek vissza a vendégmunkások.

- Erre az időszakra terveztek egy magyarországi bemutatót, ami azonban a járvány miatt elmarad. Mesélne nekünk arról mit láthatott volna az érdeklődő?

- A Strautmann nagyon nagy hangsúlyt fektet a kisgazdák működésének segítésére. Tavaly került bemutatásra a kisebb gazdaságoknak kifejlesztett CS szériás trágyaszórónk. Ennek a kisgazdáknak szóló támogatási, gép fejlesztési csomagnak, illetve az új eszközöknek lett volna bemutatója. A húsvét utáni első héten megérkezik az első Vertimix 70-es takarmánykeverő kocsi, ami az elmaradó hódmezővásárhelyi kiállításon került volna bemutatásra. Fizikálisan sajnos nem fogjuk tudni bemutatni, de megteszünk mindent azért, hogy ez az új termék és ez a premier kellőképpen el tudjon jutni a gazdákhoz. Szerencsére a gazdák az online térben eléggé aktívak, és az elmúlt napok vagy hetek rávilágítottak arra, hogy az általam szorgalmazott online marketingnek milyen jelentősége is van.

Mátrai Zoltán

agrotrend.hu / Strautmann

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.