A verseny célja a magán- vagy bérfőzők pálinkái szakmai fejlődésének támogatása. Ezenfelül korrekt pálinkabírálattal a minőségjavulás elősegítése, és nem utolsósorban a kulturált pálinkafogyasztás hirdetése - írja a delmagyar.hu.
fotó: pixabay.com
A rendezvény jó alkalom a kereskedelmi és bérfőzetésből származó párlatok összehasonlítására. A korábbi évek hagyományait megtartva a versenyen hazánk mellett a környező országokból is lehet indulni, a nevezési lap letölthető a www.szatymaz.hu honlapról, vagy személyesen átvehető a művelődési házban, a Dózsa György utca 42. szám alatt. Érdeklődni lehet a 20/237-2779-es telefonszámon.
A versenyre fajtánként 0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni, a szükséges információk: név, pálinkamegnevezés, -fajta, évjárat, szeszfok. A minták beküldési határideje június 18., a nevezési díj mintánként 700 forint.
A megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben minősítik a pálinkákat, az ízkarakterre – élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság – például maximum 5 pont adható. A minősítést és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja – az arany fokozathoz legalább 18 pont szükséges.
Tizenöt kategóriában hirdetnek győztest a július 9-én kezdődő őszibarack-fesztiválon: alma, körte, birs, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, szilva, bogyós termés – például eper, málna – szőlő, törköly és borpárlat, vadon termő, vegyes pálinka, kuriózum és likőr.
agrotrend.hu / delmagyar.hu