2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2022. augusztus 15. hétfő • 09:52

Már nem az USA a világ legnagyobb LNG-exportőre

Az Európa számára is kulcsfontosságúvá váló ország új dinamikát hozhat a hiányzó orosz földgáz pótlásába.

A Kamco Invest szerint Katar lett a világ legnagyobb LNG-exportőre idén áprilisban, megelőzve az Egyesült Államokat, mivel LNG-exportja ötéves csúcsra ugrott az LNG-létesítmények szezonális karbantartási munkáinak befejezte után. Katar teljes cseppfolyósföldgáz-exportja 2022 áprilisában elérte a 11,9 milliárd dollárt, szemben a 2021 áprilisi 5,8 milliárd dollárral.

Kínába viszik a legtöbb LNG-t Katarból, majd India és Japán következik a vásárlók sorában: Katar 2022 áprilisi teljes LNG-exportja elérte a 11,9 milliárd dollárt, nagyságrendileg 4530 milliárd magyar forintot. Az előző év áprilisában még csak 5,8 milliárd dollár értékben vittek ki cseppfolyósított gázt az országból.

Fotó: Getty Images

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) várakozásai szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség akár 50 százalékos földgázkereslet-növekedést is jelenthet ebben az időszakban. 2021 és 2025 között az ipari ágazat a globális földgáznövekedés mintegy 60 százalékáért felel majd a Gulf Times cikke szerint. Katar, amely tavaly az LNG-export 21 százalékát adta, kulcsfontosságú országgá vált az EU számára is, amely igyekszik új beszállítókat találni az orosz földgázimport bizonytalansága miatt. Ez ugyanis terheli az európai gazdaságokat, de a világgazdaságra is negatív hatással van.

Az IEA szerint az orosz földgáz 2022-ben az EU teljes földgázigényének csupán negyedét fedezné. Az uniós országok ezért eltökélten keresnek új földgázszállítókat - jelenleg ez az egyik fő tényező, amely a globális gázárakat magasan tartja. Az Európába érkező orosz gáz mennyisége 2021 júniusa óta 60 százalékot esett. Ekkortól a világgazdaságot is a beruházási, kereskedelmi és ellátási lánc terén tapasztalható zavarok fenyegetik a konfliktus miatt.

Katar jelenleg bővíti LNG-termelését: az első fázisban azt tervezi, hogy 2025-re 43 százalékkal, évi 77 millió tonnáról évi 110 millió tonnára. A projekt második szakaszában Katar 2027-re évi 126 millió tonnára tervezi növelni LNG-termelését.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.