Hírek
Már nem csökkent tovább a szalmonella-esetek száma
Megállt a korábbi, kilenc éve tartó tendencia, melynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma. Hazánkban – az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közösen összeállított jelentés szerint az EU-ban a Salmonella Enteritidis okozta humán megbetegedések száma 2014 óta 3%-kal nőtt. A tojótyúkok esetében a megbetegedések előfordulása ugyanezen időtartam alatt 0,7%-ról 1,21%-ra nőtt.
Az ECDC vezető szakértője, Mike Catchpole felhívta a figyelmet, hogy a felügyeleti adatok alapján a növekedés aggodalomra ad okot. „Még a Salmonella Enteritidisre vonatkozó nemzeti ellenőrzési programok mellett is állandó kockázatkezelői intézkedésekre van szükség EU-s és nemzeti szinten is” – fogalmazott Catchpole.
Az EFSA egyik vezető szakértője, Marta Hugas hozzátette ugyanakkor, a Salmonella-esetek uniós számának visszaesése az elmúlt 10 évben sikertörténetnek számít. 2007 óta a fertőzések száma folyamatosan csökken – az EU-monitoring és az ehhez köthető ellenőrző intézkedések a baromfiágazatban ekkor kezdődtek el.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával hazánkban is működik monitoringrendszer, valamint a hivatal laboratóriumaiban és a hatóságilag engedélyezett magánlaboratóriumokban szalmonellára irányuló vizsgálatokat is végeznek. Az ellenőrzések során állatállományokból, húsból és élelmiszerből származó mintákat elemeznek.
Hazánkban – az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.
Magyarországon a két fő szerotípus (Salmonella Enteritidis és Typhimurium) tekintetében 1997 óta folyik program a szalmonella gyérítésére a baromfiállományokban. A kontrollprogramoknak köszönhetően jelentősen csökkent a szalmonella előfordulása az elmúlt évtizedekben. Az EU előfordulási célkitűzéseit először 2012-ben értük el. Az elmúlt három évben az előfordulás továbbra is csökkent minden baromfi esetében, kivétel a tenyésztyúkoknál 2013-ban (1,1% előfordulás) és tojótyúknál 2016-ban (2,5%-os előfordulás). A tenyészpulykákban évek óta nem figyeltek meg releváns szalmonella-szerotípust 2016-ig, amikor egy állományban Salmonella Enteritidist találtak.
Jelenleg öt különböző típusú baromfiállományban is folyik szalmonella-monitoringvizsgálat Magyarországon, ezek a következők: tenyésztyúk, tojótyúk, broiler csirke, tenyészpulyka, hízó pulyka. A leggyakoribb szalmonellatípus, ami előfordul a gyérítési program alá tartozó állományokban a Salmonella Enteritidis.
agrotrend.hu / Nébih