2020.08.12., szerda , Klára

Hírek

2016. november 29. kedd • 14:35

Már tervezték a kkv-k a béremelést

A kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatás alapján kiderült, magasabb bért terveznek adni a hazai kkv-k a munkavállalóiknak.

Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya: jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya - ez derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb, kedden közzétett adataiból. A cégek átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért terveznek utalni munkavállalóiknak a következő egy év során, az ágazatok közül leginkább az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre, itt minden második cég készül béremelésre.

A kutatás a kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült augusztus 26. és szeptember 8. között.

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44 százalék, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány.

A felmérés szerint emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, majdnem minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben. A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18 százalékról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 új alkalmazott felvételén gondolkodnak.

Az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye: míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16 százalék, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.