2019.11.17., vasárnap , Hortenzia,Gergő

Hírek

2018. október 26. péntek • 13:50

Martonvásár lehet az agrárkutatás központja

Átadták a megújult Brunszvik-kertet, ahol poloskainvázió megoldását is kutatni fogják.

Átadták a megújult Brunszvik-kertet csütörtökön Martonvásáron, ahol jövő év elején tudománykommunikációs látogatóközpont is nyílik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csaknem 10 milliárd forintos agrártudományos projektje részeként.


A teljes beruházás 2020-ra készül el - fotó: Illyés Tibor (MTI)

Fontos, hogy a társadalom lássa, hogyan zajlik egy tudományos kutatás, mi a módszertana, mik az eredményei - fogalmazott köszöntőjében a MTA elnöke a jövő év elején nyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont jelentőségére utalva.

Lovász László elmondta, hogy a Martonvásárra tervezett, agrártudományi kutatásokat összefogó,

2020-ra megvalósuló Agrárinnovációs Centrum célja az MTA agrárkutatási kapacitásainak koncentrálása és korszerűsítése 

Az új kutatási tömb a legmodernebb infrastruktúrát biztosítja mindehhez.

- A magyar agrárkutatásnak a világban is fontos szerepe van - fogalmazott az akadémia elnöke. A kutatási területek közül példaként említette

  • a korábbi hibrid kukorica termesztésével,
  • nemesítésével kapcsolatos kutatásokat,
  • a poloskainvázió elleni fellépés segítését,
  • beszélt a lisztérzékenyek számára megoldást jelentő csökkentett allergéntartalmú búzafajták nemesítéséhez szükséges alapkutatásokról,
  • valamint a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó gabonafajták nemesítéséről, illetve az állat- és növénybetegségek elleni védekezésről is.

Szekeres Zsolt projektmenedzser elmondta, hogy a mintegy 10 milliárdos projekt részeként mintegy 1 milliárd forintból valósul meg a most átadott, csaknem 2 hektáros közpark, a Brunszvik-kert és környezetének megújítása, valamint az Agroverzum Tudományos Élményközpont megépítése.

Az akadémia elsőként létrehozott tudománykommunikációs intézménye egy újonnan épült 1100 négyzetméteres 2 szintes épületben ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működve évente 35-40 ezer látogatót lesz képes fogadni

Az Agrárinnovációs Centrum infrastrukturális beruházásainak megvalósítására 6 milliárd, míg az eszközbeszerzésekre mintegy 3 milliárd forintot biztosítanak a projektből. A tervek szerint 2020-ra megvalósuló új centrumnak egy 16 ezer négyzetméter alapterületű újonnan épített 3 szintes épület ad majd helyet modern környezetet biztosítva mintegy 250 kutatónak.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.