2020.02.22., szombat , Gerzson

Hírek

2019. augusztus 26. hétfő • 13:56

Másodfokúra nőtt a pollen riasztás

Elérte a parlagfű pollenkoncentrációja a nagyon magas, helyenként az extrém szintet. Az ország nagy részére másodfokú riasztást adtak ki. A legnagyobb probléma, hogy a parlagfű szinte mindenhol megtalálható más gyomnövényekkel társulva.

– A tavaszi hűvös időjárás miatt később indult a növény fejlődése, alacsonyabb pollenszámot vártak a hatóságok – mondta el Tóth István ­növényvédelmi szakmérnök. Augusztus 18-ától viszont extrém pollenfertőzés miatt adtak ki riasztást - írja a sonline.hu.

A parlagfű okozza a legnagyobb bosszúságot - fotó: pixabay.com

– Somogyban sokhelyütt, nemzeti parkokban, vizes élőhelyeken, belterületek, utak környékén és mezőgazdasági területeken egyaránt parlagfűtársulások találhatók, amelyek elegyet képeznek szálanként már a gyomnövényekkel – tette hozzá a növényvédelmi szakmérnök. Légköbméterenként 100 pollen már tüneteket okoz, átlagban a megyében háromszoros koncentrációt mérnek augusztus közepétől.
– Egy nagyon agresszív növényről van szó.

A parlagfű nem nagy, kiterjedt területeken van jelen, hanem gyomtársulásokban található, csakis a totális kaszálással lehet a növényt irtani – tette hozzá Tóth István. Magyarországon ma minden negyedik ember pol­lenallergiától szenved.

Somogyban csaknem tucatnyi alkalommal végeztek légi felderítést. Az ellenőrzés a megye északi felére, a Balaton és a 61-es számú főút által határolt, 150 ezer hektáros területre terjedt ki. A szakemberek megyénkben eddig két fertőzött terület miatt indítottak eljárást, 90 ezer forintos bírságot szabtak ki a földhasználókkal szemben.

Az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július 1-jét köve­tően lehetett felelősségre vonni.

Az idei parlagfűszezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. A növényvédelmi bírság mértéke 5 millió forintig is terjedhet.

– Az allergiás nátha, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, szemkönnyezés a leginkább előforduló tünet, mindehhez rossz közérzet is társulhat – mondta el Berta Gyula tüdőgyógyász. Az asztmásoknak a magas pollenkoncentráció ­miatt súlyosbodik állapotuk.

A parlagfűre allergiásoknak azt tanácsolta, hogy kerüljék azokat a területeket, amelyeken a növény megtalálható. Gépkocsiban utazva használják a pollenszűrőt, ne lehúzott ablakkal közlekedjenek. Éjszaka pedig csukják be a nyílászárókat, az ágyneműket és a ruhákat se szárítsák a szabadban. Naponta mossanak hajat vagy kendővel takarják be fejüket a betegek, valamint rendszeresen szedjék gyógyszereiket.

A vény nélküli orrspray-k, gyógyszerek nem hatásosak az extrém pollenkoncentráció esetén, csak tűzoltásra valók, a szakorvos által felírt készítmények csillapíthatják a tüneteket.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.