2020.05.29., péntek , Magdolna

Hírek

2017. június 06. kedd • 16:08

Meddig szennyezi még a húsfeldolgozó üzem a Szamost?

A hatóság több alkalommal tett bejárást a magyar oldalon. Az Országgyűlés keddi ülésén a Szamos szennyezése is szóba került a kérdések során.

Tukacs István (MSZP) arra kérdezett rá: mit tesz a kormány a Szamos folyó szennyezésének megakadályozásáért? Közölte: a folyót az utóbbi hetekben egy, a határ másik oldalán lévő baromfi-feldolgozó szennyezi, így annak élővilága folyamatosan pusztul.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára úgy felelt: a romániai Vetés településén működő húsfeldolgozó üzem felelős a szennyeződésért. A hatóság több alkalommal tett bejárást a magyar oldalon, és bekérték a kormányhivataltól a vízmintákat is, amelyekből kiderült, hogy 2014 óta folyamatosan növekszik a szennyeződés koncentrációja.

Magyarország a nemzetközi egyezmények alapján tud eljárni, így megkérték a hivatalos tájékoztatást, a román fél pedig elismerte, hogy több paraméter meghaladja a határértéket – közölte.

Fehér színű szennyvíz ömlik a Szamosba a vetési húsfeldolgozótól nem messze. Fotó: Móricz Csaba

Több települést is érinti a Szamos, még mielőtt a Tiszába torkollik. A Romániában eredő folyó körül már jó ideje áll a bál – írta május közepén a Szabolcs Online.

A húsüzem területén két szennyvíztisztító berendezés is van, de nem működnek – állítja Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa aki többedmagával felkereste a vetési húsüzemet, majd mintát vettek abból a szennyvízből, mely a romániai gyárból kivezető csatornán ömlik közvetlenül a Szamosba. A húsüzem a töltés mögött koszos, büdös, vérrel, fekáliával és állati darálékkal kevert tisztítatlan szennyvizet enged a folyóba – fogalmazott Baranyi Krisztina, aki hozzátette: a vízminőség- és a bakteorológiai vizsgálat eredménye szerint, melyeket a Wessling Kft. (egy független, akkreditált magyarországi laboratórium) és a fővárosi kormányhivatal kollégái végeztek el, a mintában található káros anyagok aránya minden esetben jócskán meghaladja a megengedett határértékeket.

– A nyilvános cégadatok szerint a húsüzem egy komoly profitot termelő cég, ezért is érthetetlen, hogy ennyire nem figyel oda a környezetre – mondta az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa.

agrotrend.hu / MTI, szon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.