Hírek

Medvehagymatenger látható a Mecsek lankáin

Ellepte a Mecseket a medvehagyma, az erdőben egyre több a szüretelő. A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, kiváló tápértékkel rendelkező gyógynövény idén is legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelent meg.

Hatóanyagai kedvezõen hatnak többek között a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elõsegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért – írja a bama.hu.

fotó: bama.hu

Fontos tudni, hogy a jogszabály nem változott, azaz a törvény értelmében állami erdõben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelõ mennyiségû medvehagymalevelet gyûjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg fejenként a napi két kilót. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdõgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdõ erdészeteinél lehet megvásárolni.

Védett területre a Természetvédelmi Hatóság engedélye is szükséges. A kíméleti területeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyûjtésre egyáltalán nincs lehetõség. A Mecsek­erdõ Zrt. honlapján található térképen lehet tájékozódni arról, hogy melyek a védett, a fokozottan védett, illetve a medvehagymakíméleti területek.

A megfigyelések azt mutatják, hogy a meglévõ medvehagymatelepek egyre ritkulnak, az elterjedési terület viszont növekszik – számos új helyen bújnak elõ a tövecskék. Fontos tudni, hogy két mérgezõ növény, a hóvirág és a foltos kontyvirág levelei is ebben az idõszakban bújnak elõ – kellõ odafigyelés hiányában ezeket is begyûjthetjük, fogyasztásuk pedig gyomorpanaszokat okozhat.

Az ajánlás szerint a szedésre kiszemelt leveleket tehát mindig meg kell dörzsölni. Fontos, hogy csak a jellegzetes fokhagymaillatot árasztók – azaz ami biztosan medvehagyma – kerüljenek a kosárba.

A medvehagyma ugyan frissen a leghatékonyabb és legfinomabb, de eltartható aprítva, sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerûbb, ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétednek, valamint némi levet eresztenek, azonban még mindig ezzel a módszerrel õrizhetõ meg a gyógynövény jótékony hatóanyagának, ízének nagy többsége.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook