2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2018. május 13. vasárnap • 09:13

Még 2 nap - ennyi maradt az egységes kérelem beadására

Kilátásba került a kenyér áfájának csökkentése, miközben egyre nőnek az élelmiszerárak és idén szokatlanul hamar, akár már most is találhatunk szabadföldi szamócát a piacon - ezek voltak a hét agrár hírei az agrotrend.hu-n.

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásának alaphatárideje: 2018. május 15. A kérelem benyújtásakor érdemes figyelni arra is, hogy ne felejtsük ki a másodvetést. A hatályos jogszabály szerint csak az egységes kérelembe betervezett és bejelentett másodvetést fogadják el a vonatkozó támogatások, intézkedések esetében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) külön tájékoztatóban hívta fel a figyelmet a kérelemmel kapcsolatos lényegesebb változásokra.

Ezért kérje saját nevére a vetőmagszámlát! A fémzárolt, minősített vetőmagok adatait tartalmazó számla nemcsak egyes támogatási jogszabályokban feltételként szabott előírás, hanem a megvásárolt termék minőségi problémái esetén a garancia érvényesítésének alapja

Csak a növényeket féltik a gazdák? Tavaly ugyan több szerződést kötöttek a gazdák, mint 2016-ban, de az állat-, erdő-, a vagyon- és felelősségbiztosítások száma még mindig nagyon alacsony.

fotó: szőlő.blog.hu

Terítéken az áfacsökkentés, a kenyér lehet a soros - A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését - tudatta közleményében a szövetség.

Egyre magasabbra kúsznak az élelmiszerárak - Tizenkét hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett.

Ismét Font Sándor a Mezőgazdasági bizottság elnöke.  

Sertéspestis: a vírus terjedését meg kell állítani - Ágazati összefogást szorgalmaz a NAK annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) ne jelenjen meg a házisertés-állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén.

25 év, 25 kiállítás - Elkezdődött az állattenyésztés ünnepe. Megnyílt a jubileumi XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár!

Európai kajszi-körkép: a francia és olasz gyümölcs erősen lehúzza az árakat - A 2017-es évben rekordterméssel, 680 000 tonnás mennyiséggel zárt az európai kajszitermesztés. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy a betakarított kajszi mennyisége átlépte a 600 ezer tonnát, akkor is csak kis mértékben.

fotó: pixabay

Jó korán ehetünk már hazai szabadföldi szamócát- A rekordmeleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás, valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között. 

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.