2020.08.09., vasárnap , Em?d

Hírek

2018. augusztus 16. csütörtök • 10:01

Meg kell akadályozni a tisztességtelen forgalmazói magatartást

A visegrádi országok közös nyilatkozata uniós szinten változtatna a forgalmazók kötelezettségein.

A visegrádi országok elmúlt években folytatott munkájának köszönhetően az Európai Bizottság idén irányelvtervezetet nyújtott be a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei augusztus 15-én Nyitrán közös nyilatkozatban rögzítették a javaslattal kapcsolatos álláspontjaikat - közölte az Agrárminisztérium (AM).


A magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter vezette - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária (AM)

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági termelők védelmének elsőbbséget kell élveznie.

- A gazdák az első és legfontosabb szereplői az élelmiszerláncnak, azonban gyengébb gazdasági pozíciójuk és tárgyalási lehetőségeik miatt ők szenvednek a leginkább a gazdaságilag erősebb szereplők által folytatott tisztességtelen magatartásoktól.

Ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell - emelte ki a magyar tárcavezető.

A Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, a romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, a romlandó élelmiszerek megrendelésének utolsó pillanatban történő lemondását, valamint a visszáruzást.


Sok mindenben egyetértettek a delegációvezetők - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária (AM)

A júliusban kezdődött szlovák V4 Elnökség első agrárminiszteri ülésén a delegációvezetők egyetértettek abban, hogy a Bizottság javaslata jó irány, de csak korlátozott védelmet nyújt az élelmiszert termelő kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az ülés végén aláírt közös nyilatkozatban határozottan kérték, hogy az irányelv rendelkezései valamennyi felvásárlóra nézve legyenek kötelezőek, függetlenül azok méretétől.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.