2019.09.18., szerda , Diána

Hírek

2018. augusztus 21. kedd • 11:08

Meg kell őrizni a Föld biodiverzitását

Ezen célt nemcsak a veszélyeztetett fajok védelmével lehet elérni, hanem a magas állománylétszámú fajokkal való gazdálkodással is.

Magyarország vadállománya kiemelkedő értékű természeti kincs, melyet meg kell őriznünk a jövő generációi számára. Fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn, legyen szó akár nagy-, akár apróvadfajról - olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.


A vadászat a vadgazdálkodás egyik eszköze - fotó: Szilágyi Péter

A Szegváron tartott rendezvényen Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese kiemelte, hogy a vadgazdálkodás összetett szakma, alapját egyrészt az évszázadok óta tartó gyakorlati tapasztalatok, másrészt a komoly tudományos kutatások és megfigyelések adják.

Szorosan összefonódik más ágazatokkal, leginkább az erdő- és mezőgazdálkodással, illetve a természetvédelemmel.

- A vad a természet része, vele ugyanúgy lehet és kell is gazdálkodni, mint például az erdővel. Hazánk földrajzi tájainak, vadgazdálkodási tájegységeinek jellegzetes arculatához a vadfajok ugyanúgy hozzájárulnak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők - mondta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor rendkívül fontosnak nevezte, hogy megőrizzük Földünk biodiverzitását.

Ennek eszköze nemcsak a jelenleg veszélyeztetett fajok védelme, de a magas állománylétszámú fajokkal való gazdálkodás is.

A vadfajok megújuló természeti erőforrások, melyek bölcs hasznosítása alapvető fontosságú az ökoszisztéma fenntartása érdekében.

- A vadászat a vadgazdálkodás egyik eszköze. Amellett, hogy sport- és hobbi, egyben komoly hivatás is

- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Emlékeztetett: a hivatásos vadászok időt és energiát nem sajnálva járják egész évben a vadászterületüket, hogy mind jobban megismerjék és kiismerjék vadjuk szokásait, átsegíthessék őket egy-egy nehezebb időszakon és felejthetetlen élményekhez juttassák vendégvadászaikat.

Mindemellett nem szabad elfeledkeznünk vadászhagyományainkról sem, hazánk vadászati kultúrája évtizedek, évszázadok óta tart, s szerencsére gyökereiben mind máig változatlan maradt.

A megújult vadgazdálkodási törvényt felemlítve Farkas Sándor kiemelte, hogy a jogszabály elsősorban a biológiai sokféleség megőrzéséről és a fenntartható vadgazdálkodásról szól, ezzel együtt biztosítja a természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással való összhang és harmónia megteremtését.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.