2022.07.03., vasárnap , Kornél, Soma

Hírek

2020. június 17. szerda • 14:13

Még mindig magas a falopások száma

Somogy megye továbbra is a magas kockázati besorolású megyék közé tartozik a falopások tekintetében, azonban a hasonló jogsértések száma és mértéke gyakorlatilag állandónak mondható. Ugyanakkor a Nébih által elvégzett célvizsgálatok száma az előző évihez képest megduplázódott a megyében.

Húsz év alatt legalább harminc falopás ügyében tett feljelentést egy somogyi gazdálkodó. Ezeket a feljelentéseket akkor is célszerű megtenni, ha nem lesz meg a tolvaj, mert az erdészeti hatóság csak így fogadja el, hogy mi történt az eltűnt pár köbméternyi fával. Nagy Imre tapasztalata szerint korábban leginkább Büssü, Pamuk és Somogysárd területe volt veszélyeztetett a megyénkben, de az utóbbi években talán az új rendelkezéseknek köszönhetően is csökkent az esetek száma - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

– Az erdőből a tulajdonos vagy a gazdálkodó bizonylata nélkül fát kivinni nem szabad, a szállítójegyeket a legkisebb utánfutón is ellenőrzik, de nem minden autót tudnak megállítani – mondta Nagy Imre. – Hiába ellenőrzi sűrűn a területet a tulajdonos, mégis kiszolgáltatott, mert ha a gazda bemegy az erdő egyik sarkán, a másikon kimennek a tolvajok, mert jó a hírszolgálatuk. Volt, hogy egy területről ezer méter vadkerítést is elloptak.

Somogyban már az idén zár alá vettek, illetve elkoboztak szakembereik 63 köbméter faanyagot, válaszolta kérdésünkre a ­Nébih sajtószolgálata. Megelőző jelleggel összesen harminchat, különféle platformokon megjelenített jogszerűtlen hirdetést szűrtek ki, amelyekkel, mint később bebizonyosodott, illegális fát árultak a kereskedők.

A megyében az összes kirótt bírság összege 1,17 millió forint volt, ami kicsivel több a tavalyinál. Somogyban a kormányhivatal erdészeti hatósága folytatta az illegális fakitermelések felmérését, ezzel mintegy 2000 köbméter faanyag esetében állapított meg jogszerűtlenséget.

fotó: pxhere.com

Az állami erdőgazdaságok ennek a mennyiségnek csak egy kisebb részét, 256 köbmétert regisztráltak a saját területükön, tehát egyértelmű, hogy az illegális fakitermelések súlypontja a magántulajdonú fával borított területekre esik. Ezért a Nébih ellenőrzései is ezekre a magántulajdonú területekre irányultak, illetve az innen származó fatermékek kereskedelmi forgalmazásának jogszerűségét vizsgálták. Fontos kiemelni, hogy a szankciókat csak a súlyos jogsértések esetén alkalmazták, míg egyébként csak figyelmeztetéseket adtak ki.

Javítanának a somogyi mutatókon

Négy év tapasztalatai és eredményei alapján folyamatosan fejleszti a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Né­bih) a faanyag-kereskedelmi lánc felügyelete során alkalmazott eszköztárát. A 2019-es évi mutatók alapján ennek Somogy megyében megvan az eredménye, de a jövőben további javulását akarnak elérni.

Az illegális fakitermelés és fakereskedelem visszaszorítását uniós jogszabály alapján végzik a hatóságok. A falopások visszaszorítása nemcsak gazdasági érdek, de az országfásítási programmal együtt a meglévő, fával borított területek védelmét, fejlesztését is hatékonyan szolgálja, ezáltal a klímaváltozás káros hatásait jelentősen mérsékli.

Az elemzésük nem a falopásokra, azaz az erdőtulajdonosoktól eltulajdonított fára terjed ki, hanem a hazai jogszabályok megsértésével kitermelt és kereskedelmi forgalomba hozott illegális fára.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.