2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2017. november 12. vasárnap • 10:27

Még mindig nem döntöttek a glifozátról

A legutóbbi brüsszeli tanácskozáson az uniós tagállamok minősített többség hiányában november végéig elhalasztották a glifozát használati engedélyének meghosszabbításáról való döntést.

Az uniós tagállamok brüsszeli tanácskozásukon minősített többség hiányában ismét elhalasztották a glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének öt évvel történő esetleges meghosszabbításáról szóló döntésüket. Bizonyos információk szerint 14 uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodás mellett halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Részt vesz az AKG-ban? Erre figyeljen! A teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményekkel kell rendelkezni a szántó és az ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében, azaz a talajvizsgálati eredmények meglétének folyamatosnak kell lennie. A folyamatosság szempontjából a talajminta leadásának időpontja számít (VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és VP4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés 4. számú melléklet Talajmintavétel során betartandó követelmények).

Kiugróan emelkedtek a termőföldárak. A mezőgazdasági termőföldárak – az előző két év 16, majd 10 százalékos növekedése után – átlagosan 22 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit 2016-ban. Tavaly megtört a termőföld-értékesítés volumenének 2013 óta tartó csökkenése, mégpedig a 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak! program hatására. Konkrétan 2016-ban háromszorosára nőtt az értékesített mező- és erdőgazdasági földek területe az előző évhez viszonyítva.

20 százalékra emelnék a késedelmi kamat mértékét. Az elmúlt években komoly gondot jelentett az agráriumban, hogy a beszállított áruk ellenértékét sokszor több hónapos csúszással kapták meg a termelők. A parlament előtt lévő módosító javaslat a friss áruk piacán is rendet tenne. Csak meghatározott ideig kifogásolhatják majd a gyorsan romló áruk minőségét a felvásárlók. Több ponton csökkentené a mezőgazdasági termelők piaci kiszolgáltatottságát egy parlament előtt lévő törvényjavaslat. A késedelmi kamat drasztikus emelésével időben pénzhez juthatnak az eladott áru után a gazdálkodók. Emellett korlátok közé szorítanák a gyorsan romló termékek esetében előforduló minőségi kifogásokat is.

Világszínvonalúak vagyunk paradicsomtermesztésben. Robbanás előtt áll a paradicsomágazat, pedig néhány éve még félő volt, hogy a hazai termelés és a feldolgozás is leáll. A fordulat a nagyobb termőterületnek, a technológiai fejlesztésnek és a megnövelt feldolgozókapacitásnak köszönhető.

Egy eddig meg nem tapasztalt összefogás született a vidék érdekében. A termésbiztonság megteremtése, a jogi környezet gazdálkodóbaráttá tétele, az uniós források egyszerű lehívhatósága, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, a tudásátadás és az innovációk megismertetése jelentik a következő 5 év legfontosabb elemeit. - Olyan összefogással tudunk dolgozni a vidéken, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - értékelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) november 3-ai megyeiküldött-választását Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor: meg kell tartani a magyar mezőgazdaság fejlődési ütemét. A magyar mezőgazdaság Európa leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága, és az a cél, hogy ez a jövőben is így maradjon - mondta Fazekas Sándor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Agrárium-vidékfejlesztés helyzete című konferenciáján. A magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik; egyre több helyen tűnnek fel olyan jól képzett szakemberek, akik már kiválóan használják a modern technológia kínálta lehetőségeket.

Segít a Kamara az elszenvedett károk rendezésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tagsága által elszenvedett kötelező gépjármű felelősségbiztosítási káreseményekkel kapcsolatos kárrendezési szolgáltatási megállapodást kötött az IOS Hungary Biztosítási és Kárrendező Kft.-vel. Az együttműködés többek között az úgynevezett régi, „beragadt”, illetve az újonnan bekövetkezett károk rendezésére is vonatkozik, amellyel kapcsolatban díjtámogatott akciót is indít a NAK.

Partnerségi együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és tudományos tevékenységek összehangolására a visegrádi országok (V4) agrárkutatási intézményei csütörtökön, Budapesten. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntő beszédében hangsúlyozta: a V4-partnerségi nyilatkozat aláírásával egy új fejezet kezdődik a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben.

Elrendelték a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában, a kelet-morvaországi Zlín régió egy részében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését - közölte Petr Majer a cseh országos állategészségügyi felügyelőség (SVS) szóvivője. Az állategészségügyi felügyelőség szerdai döntése szerint a több mint 40 négyzetkilométer nagyságú, mintegy tucatnyi települést magába foglaló, augusztus óta elektromos kerítéssel elzárt területen lévő háztáji tenyésztésekben december elejéig minden sertést le kell vágni.

Meghaladta a nyolc tonnát hektáronként a kukorica idei átlagtermése Tolna megyében, a termésmennyiség nagy részét a hazai bioetanolgyárak dolgozzák fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint 79 504 hektáron termeltek kukoricát, a terület 98 százalékán összesen 626 369 tonna takarmánynövényt takarítottak be.

Befejeződött a kukorica betakarítása Zala megyében, a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát. A NAK megyei elnöke elmondta, a gazdák jól haladnak az őszi vetési és a talajelőkészítési munkákkal.

agrotrend.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.