2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2017. április 24. hétfő • 15:36

Még nincs búzakeményítő gyár Magyarországon, de jövőre már lesz!

Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban, a Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére.

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői alapkő-letételi ünnepségen kiemelte, a létrejövő üzem

magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt,

működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez. Kedvező a beruházás az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszútávú és stabil beszállítási lehetőséget teremt - tette hozzá.

(b-j) Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán - MTI Fotó: Komka Péter

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval.

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval támogatta a visontai projektet.

A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik.

Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen.

A tulajdonos közlése szerint ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni.

Az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet hoz létre. A visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez.

Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár,

néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést - mondta a tulajdonos.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.