FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Hírek

2017. június 18., vasárnap • 14:44

Meg se közelítjük a tavalyi rekordot gabonából

Több helyen aszályosak a területek, az idei meggytermés kis mértékben az átlagos szint alatt várható, több magyar dinnye mehet exportra, ideje védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen, fiatal agrárszakemberek számára nyílt pályázati lehetőség - ezek voltak a hét agrárhírei.

A csapadékhiány miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona teremhet az idén - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Vancsura József közölte: az országban átlagosan mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, és emiatt több helyen is - az aszályos területeken - már kényszerérés tapasztalható. Ha nem lesz hűvösebb az időjárás és csapadékosabb, több helyen már Péter-Pál napja előtt megkezdődhet az árpa betakarítása az országban. Az elnök szerint az idén a búzatermelők 70-80 százaléka lehet veszteséges, ha az időjárás nem fordul kedvezőre.

fotó:MTI

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) legfrissebb összegzése szerint az idei meggytermés kis mértékben az átlagos szint alatt várható, mintegy 30 százalék a terméskiesés ahhoz képest, hogy rekordtermés - mintegy 90 ezer tonna - is lehetett volna kedvező időjárás esetén.

A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és kiskereskedelmi áruházláncok képviselői szezon előtti egyeztetést tartottak, amellyel a dinnye minél frissebben pultokra kerülését is segítik. Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen. A vektor elleni védekezés valamennyi szaporítóanyag-előállító, illetve a fitoplazma-fertőzéssel érintett, hatóságilag körülhatárolt területen kötelező, míg a termő ültetvényeken erősen ajánlott.

fotó:Pixabay

Az Európai Bizottság javaslata alapján minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni kellene a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire. Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek, és önszabályozást javasolnak a szőlő- és borszektor képviselői a tervezett uniós borcímkézési szabályozásban - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Kellenek az erős termelői közösségek a szőlészet, borászat fejlődéséhez. A szőlészet és a borászat fejlődéséhez erős termelői közösségekre van szükség - hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Szőlő- és Borjogászok Nemzetközi Egyesülete (AIDV) Európai Tagozatának budapesti konferenciáján.

Már nem kérdés az 5 százalékos áfacsökkenés - Az Országgyűlés elfogadta a kormány jövő évi adócsomagját, amelynek értelmében az internet, a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa is 5 százalékra csökken 2018-ban. A magyar költségvetés stabil, így lehetőség van további adócsökkentésre, a következő években pedig a gazdaság fenntartható kifehérítésére és a hatékonyság növelésére kell koncentrálni - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a XI. Nemzetközi Adókonferencián tartott előadásában a számvevőszék közleménye szerint.

Tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók "tej", "tejszín", "vaj", "sajt" vagy "joghurt" megnevezéssel - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. Az uniós bíróság ítéletében megállapította, hogy az uniós szabályozás egyértelműen rendelkezik arról, hogy a fent felsorolt megnevezések nem használhatók jogszerűen tisztán növényi termék megjelölésére, hacsak bizonyos termékek nem szerepelnek a kivételeket felsoroló uniós jegyzékben.

fotó:123rf

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat - A mezőgazdasági munkavégzés biztonságára fókuszáló, kétéves, országos munkavédelmi kampányt indít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Szent István Egyetemmel együttműködve. Tájékoztató kiadványokkal és konferenciákon hívják fel az ágazat munkaadóinak figyelmét a biztonságos munkavégzésre. A kampányt követően emelni akarják a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyságát és gyakoriságát is.

Előzze meg az aratáskor keletkező tűzesetet! A mezőgazdasági betakarítási munkálatokkal ismét elkezdődik a tűzvédelem szempontjából veszélyeztetett időszak. Számos előírást kell betartania a gazdálkodóknak. Érdemes ellenőrizni a biztosítási szerződéseket is. 

fotó:MTI

Az öt éve megalakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság célul tűzte ki, hogy csökkentse a mezőgazdasági tüzek számát. – Ezt sikerült elérni, hiszen egyre kevesebb az ilyen káresemény – mondta Bérczi László, országos tűzoltósági főfelügyelő az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága és a Földművelésügyi Minisztérium közös tűzmegelőzési konferenciáján.

fotó:123rf

Már elérhető az idei furmint éve programhoz kapcsolódó, a fiatal magyar agrárkutatókat segítő pályázati- és ösztöndíj-lehetőség. A „Fogadj Örökbe Furmintot” kezdeményezés lehetőséget biztosít az ágazatot támogatni kívánók számára, hogy az örökbefogadás során felajánlott összeggel segítsék a hazai felsőfokú agrárképzésben dolgozó ifjú oktató-kutató szakembereket, illetve olyan frissen végzett hallgatókat, akik elég ambíciót és elszántságot éreznek magukban ahhoz, hogy az agrártudományok valamely területén egy jelentős kutatási témáról pályaművet nyújtsanak be.

Napokon belül módosul az „Erdősítés támogatása” című felhívás - Támogathatóvá válik az ipari faültetvény telepítése a Vidékfejlesztési Programban. A most megjelent rendelet részletesen szabályozza a fás szárú ültetvény telepítését.

agrotrend.hu