2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Hírek

2021. április 16. péntek • 13:01

Megduplázódott a klímaberendezések áramfogyasztása

A magyarországi háztartásokban felhasznált energiának közel háromnegyede továbbra is a fűtést szolgálja. Ugyanakkor a hűtésre felhasznált energia mennyisége is folyamatosan növekszik, igaz, a részaránya egyelőre elhanyagolható.

A legtöbb energiát fűtésre, a használati meleg víz előállítására, valamint világításra és az elektromos készülékek üzemeltetésére fordították a háztartások 2019-ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal most közzétett adatai szerint - írja a Magyar Nemzet.

A háztartások végső fogyasztása 237,7 petajoule (PJ) volt, amely az ország teljes, végső energiafelhasználásának közel egyharmadát jelentette (31,6 százalék). A lakosság energiafogyasztásának legnagyobb részét, közel felét a földgáz, 23 százalékát a megújuló energiaforrások, 18 százalékát a villamos energia, nyolc százalékát pedig a távhő tette ki. A kőolajtermékek, valamint a szén és széntermékek fedezték a felhasználás egy-egy százalékát – összegzett a hatóság.

A hivatal jelezte egyúttal azt is, hogy a háztartási energiastatisztikát az európai uniós szabályok szerint a tárgyévet követő második év tavaszán kell közölni. Az országos energiamérlegben a háztartások – hasonlóan az iparhoz, a kereskedelemhez, a közszolgáltatásokhoz vagy a mezőgazdasághoz – a végső felhasználói ágazatok közé tartoznak. A végső energiafelhasználás a fogyasztó saját tevékenységéhez kapcsolódó felhasználást jelenti.

Forrás: MEKH

Változatlan a korábbi évekhez képest, hogy a háztartások a felhasznált energia közel háromnegyed részét fűtésre fordították. Ez az energiamennyiség 2019-ben 168 PJ volt, amely a fűtési időszak átlaghőmérséklet-növekedése miatt négy százalékkal volt kisebb az előző évinél. Jellemzően fűtésre és meleg víz előállítására szolgált a távhő, földgáz és megújuló energiaforrások, a kőolajtermékek (PB-gáz) közel háromnegyed részét pedig főzésre fordították.

A háztartások ezután a legtöbb energiát a meleg víz előállítására (13 százalék), a világításra és elektromos készülékek működtetésére (11 százalék) használták, az ezekre fordított 26 PJ három százalékkal haladta meg a 2018-as értéket. Ez illeszkedik a 2015 óta megfigyelt trendbe, amelyben a kumulált növekedés 11 százalékot mutat 2019-ig, jelezve a villamos energiát fogyasztó háztartási készülékek szaporodását. A hűtési célú villamosenergia-felhasználás 2019-ben 0,6 PJ volt, ami ugyan kevesebb, mint a teljes energiafogyasztás egy százaléka, ám jelentős, száztíz százalékos emelkedés a 2015-ös értékhez képest, a légkondicionáló berendezések terjedése miatt.

A főzésre az összes áramfogyasztás öt százalékát fordították.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.