2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2019. február 13. szerda • 09:50

Megelégelték a rovarpusztulást, egymillióan már a környezetre szavaztak

Egyre kevesebb a rovar Bajorországban, amelynek következményeként több állatfajt is a kihalás veszélyeztet.

Nemrég az agrotrend.hu-n olvashattak a "Mentsétek meg a méheket!" elnevezésű bajor akcióról, amelynek célja a rovarfajok kipusztulásának feltartóztatása. A kezdeményezéshez egymilliónál is többen csatlakoztak aláírásukkal Bajorországban - számolnak be a német médiumok.


1989 óta 75 %-kal csökkent a rovarok száma a német tartományban - fotó: Pixabay

A Münchner Merkur beszámolója szerint kedd délelőttig 1 040 683 bajorországi választópolgár aláírását gyűjtötték össze a népi kezdeményezés szervezői, vállalkozásuk így sikerrel járt. A szabályok szerint a német tartományban élő választópolgárok legkevesebb 10 %-nak - mintegy 950 ezer fő - támogatása szükséges egy népi kezdeményezéshez.

Az aláírásokat két hét alatt kell összegyűjteni, a rovarfajvédelmi népi kezdeményezés esetében február 13. a határidő.

Amennyiben az aláírásokat hitelesítik, a tartományi törvényhozásnak (Landtag) napirendre kell vennie a kezdeményezést szervező alkalmi szövetség, köztük az ellenzéki Zöldek által készített jogszabálytervezetet, amely az eddiginél szigorúbb környezetvédelmi előírásokat tartalmaz. Rendelkezik például a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról.

A szervezők azzal érvelnek, hogy elkerülhetetlen az ökológiai fenntarthatóságot szolgáló szigorítások sora, mert rohamos a rovarpusztulás Bajorországban. A tartományi környezetvédelmi szövetség (BUND Naturschutz in Bayern) adatai szerint az állomány 75 %-kal csökkent 1989 óta, aminek továbbgyűrűző hatásai is katasztrofálisak, ezt jelzi, hogy a mezei madarak 65 %-a kipusztult, és a Bajorországban honos 19 kétéltűfaj közül tízet a kihalás veszélyeztet.

Mindez azt jelenti, hogy "a dinoszauruszok eltűnése óta a legnagyobb szabású fajtakipusztulás" sújtja a természeti környezetet.

Ha a Landtag nem fogadja el változtatás nélkül a környezetvédelmi törvényt módosító javaslatot, ügydöntő népszavazást kell tartani. Ebben az esetben a tartományi parlament egy alternatív javaslatot is a szavazópolgárok elé terjeszthet.

A népi kezdeményezés eredményessége nyomás alá helyezi a Keresztényszociális Unió (CSU) vezette kormánykoalíciót, amelynek egyensúlyt kell teremtenie a természetvédők törekvései és a mezőgazdasági gazdálkodók érdekei között.

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU elnöke az aláírásgyűjtés sikerére reagálva közölte, hogy február 19-re összehív egy úgynevezett kerekasztal-tanácskozást, amelyen nyíltan és a pártpolitikai hovatartozáson felülemelkedve lehet tárgyalni a megoldásokról.

Hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a társadalmi egyetértés.

- A környezetet nem a gazdálkodókkal szemben, hanem velük együtt kell védeni - írta a politikus a Twitteren.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.