2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2018. szeptember 21. péntek • 16:25

Megfelelő gépesítés, minőségi magyar gépekkel

A gépesítés jövőjét érintő megállapodást kötöttetek Mezőhegyesen.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (Megosz) a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n. A megállapodást a szervezetek elnökei, Győrffy Balázs és Lőrincz László írták alá.


Győrffy Balázs: közös érdekünk, hogy népszerűsítsük a megbízható, minőségi magyar mezőgépeket - fotó: agrotrend.hu 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke több fontos adatra is felhívta figyelmet.

- Az agrárgazdaságban a hatékonyság érdekében kulcsfontosságú a megfelelő gépesítés, amit részben a munkaerőhiány is indokol. Ugyanakkor a precíziós gépek elterjedésével takarékos, költséghatékony megoldások állnak a gazdálkodók, termelők, feldolgozók rendelkezésére - mutatott rá a NAK elnöke.

2017-ben a mezőgazdasági géppiacot bővülés jellemezte, ami a jelek szerint idén folytatódik.

- Ezt részben erősíti az is, hogy 2017 végén bírálták el az állattartó telepek korszerűsítésére és a kertészeti gépbeszerzésekre kiírt pályázatokat, amelyeknek a megvalósulása idén várható. A pénzintézetek továbbra is kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételekkel állnak a gazdálkodók rendelkezésére - fejtette ki Győrffy Balázs.

Az elnök aláhúzta: a gazdaságok 83,8 milliárd forint értékben vettek új mezőgazdasági gépeket az idei év első felében, ami 10%-os növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest.

Az alkatrészek beszerzése az egy évvel korábbi szinten alakult, az alkatrészforgalom 23,6 milliárd forint volt 2018 első hat hónapjában.

- A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés nagyjából 75%-a 15 cég nevéhez fűződött. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 58%-át az erőgépek, 42%-át az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek adták - tette hozzá.

A szakmai szervezettel kötött együttműködéssel a Magyarországon tevékenykedő mezőgazdasági termelők és gépgyártók

  • érdekeinek összehangolását,
  • érvényesítését,
  • piacképességük növelését,
  • és szakmai megerősödését kívánják elősegíteni.

- Szövetségünk több mint 25 éve jött létre azzal a célkitűzéssel, hogy a magyar mezőgazdaságot, gazdálkodókat segítse és összehangolja. Az ágazatban több mint 7 ezer fő dolgozik és örömmel mondhatom, hogy ennek több mint kétharmada szövetségi tag.

Az ágazat rendkívül exportorientált, hiszen a gyártott gépeink több mint 80%-a exportra kerülnek

- mondta Lőrincz László.

A Megosz elnöke szerint ez is jól mutatja, hogy milyen piacképes gépeket tud a magyar mezőgépipar gyártani, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az értékesített, illetve exportra szállított termékek csak egy része komplett gép, a nagyobbik részét alkatrészek alkotják.

Ezen az arányon mindenképpen szeretnénk változtatni, hiszen célkitűzésük között szerepel, hogy a jelenlegi belföldi közel 20%-os értékesítést az export mellett tovább tudják növelni.

- Rendkívül sok fejlesztési lehetőség és elképzelésünk van, annak érdekében, hogy magasabb színvonalon és eredményesebb termékekkel tudják a magyar mezőgazdák termeléseiket folytatni

- hangsúlyozta ambícióit az elnök.

- Az eladások részéről a bevétel eléggé meghatározó a világpiacon. Ennek ellenére látni kell a közös érdekünket, ami a kettő közötti különbség. Ezt úgy hívjuk mostanában, hogy profit, amit szeretünk, ha minél nagyobb és eredményesebb. Bármilyen hihetetlen, a gépgyártóknak ez egy fontos szempont. Pontosabban, hogy minél nagyobb legyen, hiszen áttételesen az rövid időn belül, mint igény megjelenik a gépgyártók részéről.

Ez egy fontos küldetés, hiszen ez a további fejlődésünk egyik lehetséges útja.

Lőrincz László két pontra tért ki a megállapodás kapcsán:

  • A szakmaiságot, miszerint ismerni kell a mezőgazdasági vállalkozóknak az igényeit. Avagy hol tartanak a biológiai, agrológiai kisérletek, illetve hogyan lehet ezeket beépíteni a gépfejlesztésbe.
  • A másik fontos terület, hogy közös együttműködéssel feltárják azokat a megoldásokat, amelyeknek információival tanácsokat adhassanak a döntéshozóknak a helyes döntés érdekében.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.