Hírek
Megfizethető lesz egy új termesztési módszerrel a szarvasgomba?
Még csak kísérlet, de hamarosan sokkal többen megengedhetik maguknak az aranyáron mért szarvasgombát.
A szarvasgomba elképesztően drága. Ez főleg azért van, mert a vadonban csak ritkán és meglehetősen kiszámíthatatlan helyeken szokott megjelenni. A világ számos zugában külön kutyákat is kiképeznek a specialitás felkutatásához.
Izraeli tudósok éppen ezért kezdtek el egy sivatagi szarvasgomba-termesztési módszer kifejlesztésén dolgozni. A From the Grapevine nevű portál szerint a céljuk az, hogy a kilogrammonként jelenleg nagyjából 240 dollárért, avagy 65 000 forintért vesztegetett különlegességet az átlagfogyasztó számára is elérhetőbbé tegyék.
Sivatagi szarvasgomba a földön – fotó: wikimedia
A vizsgált szarvasgomba egy helyi cserjeféle alatt, a növénnyel szimbiotikus viszonyban tenyészik. A cserje cukorral hálálja meg a gombának, hogy az segít neki az ásványianyag-beszerzésben. A szakemberek kitalálták, miként lehetne ugyanezen viszonyt farmokon is reprodukálni, hogy aztán egységnyi területen a természetesnél jóval nagyobb mennyiségben tudják kitenyészteni a költséges élőlényeket.
Ha ez sikerül nekik, a hétköznapi vásárlók az eddigieknél sokkal könnyebben fognak szarvasgombához jutni a szupermarketekben.
agrotrend.hu / elelmiszer.hu (forrás: Specialty Food Association)