2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. február 17. csütörtök • 11:09

Megjelent az alkoholízű alkoholmentes sör

A komló aromáját mesterségesen pótolták, így az "alkoholíz" is megmarad a nullaszázalékos sörben. Komló egyáltalán nem kerül az italba, ez pedig környezetkímélő, hiszen nem kell megtermelni és szállítani a növényt.

Bár az alkoholmentes sörök eladásai az elmúlt években jelentősen nőttek Európában, még mindig sokan vannak, akik nem szimpatizálnak az itallal, mivel az ízét nem találják olyan jónak, mint a hagyományos sörökét, írja a Store Insider.

Rövidesen azonban itt is fordulat következhet be, miután dán kutatók olyan módszert találtak ki, amellyel az alkoholmentes sör íze nem válik „vizessé”.

Fotó: Adobe Stock

A megoldást, a Koppenhágai Egyetem professzorának találmányát a Nature Biotechnology szakfolyóiratban mutatták be. „Ami az alkoholmentes sörből hiányzik, az a komló aromája. Amikor eltávolítjuk az alkoholt a sörből, akkor a komlóból származó aromát is kiöljük belőle” – idézi az intézmény közleménye Sotirios Kampranist, a módszer kidolgozójának szavait.

Kampranis és kollégája, Simon Dusséaux különleges molekulák segítségével pótolja a hiányzó aromát. Ehhez a művelethez a sütőiparban pékélesztőnek nevezett mikroorganizmust, valamint monoterpenoidokat használnak. Előbbiek egyfajta miniatűr gyárakként működnek, melyek képesek felszabadítani a komló aromamolekuláit. A kutatók ezeket összegyűjtik, és a sörfőzési folyamat végén hozzáadják a készülő italhoz, írja a hvg.hu.

A páros úgy tartja, hogy a módszer sokkal költségkímélőbb, mivel komlót egyáltalán nem tesznek a főzőtartályba. „(…) Csak az illatot és az ízt átadó molekulákra van szükségünk, nem pedig a tényleges komlóra” – mondta Sotirios Kampranis, aki szerint a folyamat egy fenntarthatóbb sörfőzési eljárás kezdetét is jelentheti. Ennek oka, hogy az aromakomlót főként az Egyesült Államok nyugati partvidékén termesztik, ahonnan el kell szállítani. A másik, hogy a komlótermesztés rengeteg vizet igényel.

Mi teljesen kihagyjuk az aromakomlót, ezáltal pedig a vizet és a szállítást is” – magyarázta a dán professzor, akinek eljárását már több dániai sörfőzdében is vizsgálják.

agrotrend.hu / Store Insider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.