2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. március 30. hétfő • 09:39

Megkezdik a rókák vakcinázását áprilisban

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal sem marad el, így az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2020. április 4-19. között zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.

Tájékoztatjuk az érintett tagjainkat és gazdálkodókat, hogy a rókák 2020. évi tavaszi, veszettség elleni immunizálására az ország délkeleti, keleti és déli megyéiben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyétől Somogy megyéig bezáróan 2020. április 4. és 2020. április 19. közötti időszakban, kerül sor - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A vakcinázást a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi az itt elérhető térképen jelzett területi és időbeli ütemezésben. Az immunizálás során a kezelendő területekre – ami azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti – a vakcina-tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki.

A vakcinázás időszakára az állategészségügyi hatóság legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el, annak érdekében, hogy a vakcinát a rókák, és ne a háziállatok vegyék fel.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A konkrét információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A vakcinázási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető.

Az immunizálási program eredményességét a NÉBIH ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A veszettség hazánkban, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően, mára nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre már több mint huszonöt éve nem került sor.

A témáról – például a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről – további tájékoztatás a www.veszettsegmentesites.hu honlapon található.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.