2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Hírek

2019. szeptember 24. kedd • 12:04

Megkezdődött a zöldségrazzia

A szüret, az őszi betakarítás időszakában újra a gyümölcs- és zöldségkereskedelem felé fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelme – derült ki a hatóság friss ellenőrzési kalendáriumából.

Ezen a héten például a fővárosban vizsgálja meg a hivatal a zöldség- és gyümölcskereskedők tevékenységét, de Bács-Kiskun megyében is előfordulhatnak hatósági eljárások, ahogy Baranyában és Tolnában a napokban tartottak a szüreti rendezvényekre összpontosító ellenőrzéseket - írja a Magyar Nemzet.

Aki nem ad számlát, komoly büntetésre számíthat - fotó: pixabay.com

Az adóhivatal zöldségesrazziájában – mint a legtöbb hasonló vizsgálatban általában – az a legfontosabb kérdés, hogy a kereskedők átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőknek, az előírásoknak megfelelően jelentették-e be az alkalmazottaikat, és szabályszerűen használják-e online pénztárgépüket.

A mostani hatósági érdeklődés korántsem az első állomása a gyümölcs- és zöldségkereskedelem idei ellenőrzésének. Az adóhivatal már a nyár elején célul tűzte ki, hogy az ország több megyéjében is alaposan áttekinti az árusok működését.

A piacokon, a közterületeken és az út mentén működő vállalkozásoknál is megjelentek a revizorok, az átmeneti jelleggel árusító kereskedők tehát ugyanúgy számíthattak a NAV munkatársaira, mint a rendszeres üzlettel rendelkező gazdasági szereplők. Így sorra kerültek mások mellett az epresek és a dinnyések is.

A razzia – változó helyszínekkel és intenzitással – tulajdonképpen egész nyáron tartott. A zöldség- és gyümölcskereskedelmet egyébként nemcsak kicsiben, hanem nagyban is igyekszik szemmel tartani az adóhivatal.

A hatóság emberei kiemelt figyelemmel kísérik azoknak a gazdasági szektoroknak a történéseit, amelyek számottevő költségvetési kockázatot jelentenek, vagyis ahol a rejtett gazdaság aránya jelentős – egy év eleji hatósági összefoglaló szerint ide sorolható a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem is.

A nagykereskedőknél végzett ellenőrzésekkel a NAV célja az, hogy elvágja az országhatáron átnyúló csalárd számlázási láncolatokat, megakadályozva, hogy bárki áfacsalást követhessen el a kereskedelemben.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.