2021.06.23., szerda , Zoltán

Hírek

2020. október 12. hétfő • 16:01

Megkezdődtek a haltelepítési munkálatok

Megkezdődött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkájának leglátványosabb időszaka, a halastavak lehalászása, ezzel együtt pedig a legkedveltebb hazai horgászvíz, a Balaton halakkal való feltöltése. Az őszi haltelepítést idén is a közvetlen és a teljes nyilvánosság, a horgászegyesületek képviselői és a média jelenlétében végzi a siófoki székhelyű agrárgazdasági cég.

Oxigénnel dúsított tartályokban szállítják a halneveldékként emlegetett fonyódi, mórichegyi, buzsáki, balatonlelle–irmapusztai halastóból a halakat a Balatonba, hogy jövőre meg azt követően is legyen mit kifognia a több tízezer balatoni és vendéghorgásznak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Ebben az évben háromszáz tonna két- és háromnyaras ponty, hat tonna egynyaras süllő, 250 ezer előnevelt harcsa, 200 kiló compó és 1500 vegyes hal, továbbá 11 ezer egynyaras menyhal Balatonba telepítése szerepel a társaság tervében.

Ebből egyébként már 148 tonnányit teljesített az ökológiai szemléletű gazdálkodást folytató, ugyanakkor a horgászigények optimális kielégítésére létrehozott gazdasági társaság.

Az idei haltelepítés újdonsága, hogy megérkezik a Balatonhoz a tiszta vizű, hideg folyók, folyótorkolatok, lagúnák hala, a menyhal. Ebből a fajtából több mint tízezret juttatott el Siófokra egy, a Dunából származó aranyhal szaporításával is foglalkozó bajai cég. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérkara kényesen ügyel arra, hogy a haltelepítés a teljes nyilvánosság előtt történjék. A cég honlapja naponta, jó előre, szinte percről percre közli a haltelepítés helyét, időpontját, a halastavakból kiemelt és a Balatonba kerülő hal fajtáját és korosztályát. Elkerülendő a korábban és időnként előfordult horgászpanaszokat, többek közt, hogy nem kerül az előírtaknak vagy az igényeknek megfelelő mennyiségű hal a Balatonba, a haltelepítés mindig a területileg illetékes horgászegyesületi képviselők és a sajtó jelenlétében történik.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.