2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Hírek

2021. március 07. vasárnap • 13:04

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok a földeken

A jó idő közeledtével nemcsak a gyümölcsfák kezdték meg rügyezésüket, de a földeken is megkezdődtek a tavaszi munkálatok.

Kukoricapiac: kilátások vetés előtt - Március elején már illik készülni a kukorica vetésére. Ha más nem, a vetőmagról gondoskodni kell. Aki már túl van rajta, megerősítheti, hogy a kínálat szűkössége okoz idén némi feszültséget. Aztán ott van az árrally. Milyen áron kössek, mi várható? Az AKI adatai szerint, a takarmánykukorica felvásárlási ára a 7. héten átlépte a 70 ezer forintot. Ez pedig 56 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Erről azért beszélni kell! A szokásos Erste Agrár előrejelzésekhez szétnézünk a világpiacon, a hazai termelés és az export háza táján.

Az idei faültetési szezon Balástyán vette kezdetét - Környezetünk védelme, fejlesztése mindannyiunk kötelessége, amiért tennünk kell. Az Agrárminisztérium a tavaly meghirdetett településfásítási programmal is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb-nagyobb falvak, városok az eddiginél kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak - fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Csongrád-Csanád megyei Balástyán.

Vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés idején! - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

fotó: pixabay.com

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját” - Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. Azóta ezen a napon világszerte Földünk vadon élő állat- és növényvilágát ünnepeljük, illetve a veszélyeztető tényezők, különösen a nemzetközi kereskedelem elleni fellépés fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

Itt a jó idő, rügyeznek a gyümölcsfák - A február vége beindította a rügyfakadás folyamatát, de Apáti Ferenc (FruitVeB) szerint van olyan gyümölcs, ami félthető.

A magyar gazdákat támadja az Európai Zöld Párt - Újabb támadást intézett a magyar gazdák ellen az Európai Zöld Párt a közép-kelet-európai országok mezőgazdasági rendszerét bíráló 82 oldalas jelentésével – közölte Nagy István agrárminiszter.

fotó: pixnio.com

KAVOSZ: meghosszabbították a Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukcióit - A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói 2021. december 31-ig már biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, miután a kormány 2021. június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Miért fontos a geotextil használata? - A geotextiliák különleges textilikák, de nem a szó hagyományos értelmében. Nem olyan természetes anyagok, mint például a pamut, a gyapjú vagy akár a selyem. Rugalmas, porózus szintetikus szálakból készülő áteresztő anyagok, amik gyakorlatilag javítják a talaj általános tulajdonságait.

A sertéspestis miatt újabb korlátozásokról döntött a Nébih - Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az ASP Szakértői Akciócsoport a friss eredmények alapján a kockázati besorolás módosításáról döntött: Komárom Esztergom megyében négy vadgazdálkodási egység teljes területét nyilvánították fertőzött területté, további kilenc terület pedig magas kockázatúvá vált Győr-Moson-Sopron megyében. Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés tartóktól is fokozott odafigyelést igényel.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok - Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. Ajándékozottanként jellemzően legalább ezer forintért vásárolnak ilyenkor többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt.

fotó: pixabay.com

Digitális piac köti össze a termelőket és a vásárlókat - Március elsején elindult Magyarország legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Az Agrotrend Csoport, az Agrárközösség és az MKB Bank másodjára szervezett online Agrár Talkshaw-t a pályázati lehetőségek témájában. Építsünk darázsgarázst, mondta el dr. Nagy István agrárminiszter. Dr. Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a hazai csirkehús fogyasztására hívta fel a figyelmet. Az Agrowomen eheti beszélgetőpartnere, Nagy Zsófia fűszereslány volt. A gépújdonságok terén ezúttal a Fliegl egytengelyes pótkocsiját mutatja be Ackermann Tamás cégvezető.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.