2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Hírek

2018. július 14. szombat • 12:42

Megkezdődtek a XXX. Göcseji Aratónapok Zalában

A Zala megyei Nován vette kezdetét a Dombérozó elnevezésű, helyi értékeket és hagyományokat bemutató tíznapos rendezvénysorozat.

A dombérozót 24 zalai település összefogásával rendezik meg Zala megyében - emelte ki Vigh László, a térség országgyűlési képviselője. A rendezvények a falvak életben maradását szimbolizálják, "a jövőt jelentik", ami Zala megyében azért is kiemelten fontos, mert a települések döntő többsége (258 településéből 248) falu - fogalmazott Vigh László.

A látványos fesztivál- és hagyományőrző programokra - a kézi kaszások aratóversenyére, a cséplőbandák versengésre sokan ellátogatnak és jó hírét viszik a falunak - hangsúlyozta Lendvai Jenőné, Nova polgármestere.

A kézi kaszás aratóverseny komoly kihívás - fotó: pixabay.com

Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvénysorozat ötletgazdája és főszervezője kiemelte: a programsorozat keretében a göcseji vidék értékeit szeretnék bemutatni. A hosszabb távú terv a tájegység fejlesztése és egyebek mellett a turisztikai fejlesztésekkel is erősödhet a tájegység gazdasága, nőhet a turisztikai vonzereje – hangsúlyozta.

A dombérozó az elmúlt években "márkanévvé vált": a falvak tíz napra megnyitják kapuikat, fogadják a vendégeket és bemutatják értékeiket.

Göcsej "egy kiaknázatlan kincsesbánya". A programokon a falvak bemutathatják az értékeiket, amely mind a belföldi, mind a külföldi turizmus számára vonzóvá teszi a térséget - mondta el Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere az MTI-nek.

Hozzátette: a mezőgazdasági termelés egyre népszerűbbé válik, a támogatásoknak köszönhetően sok fiatal család kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni.

Az alpolgármester kitért arra is, a zalai megyeszékhelyen helyi termelői piac épül, ahol a vásárlók a hét minden napján hozzájuthatnak az egészséges, jó minőségű helyi termékekhez.

A beruházásra a város TOP (Területi Operatív Program) keretéből 350 millió forintot fordítanak. A napokban történt meg a közbeszerzési pályázat kiírása, és remélhetőleg 2019 őszén megnyílhat a Helyi Termelői és Kézműves Piac Göcsej Látogatóközpont a zalai megyeszékhelyen - ismertette.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.