Hírek
Meglepően nagy az igény a szójára Németországban
Éppen ezért hidegtűrő szójababot akarnak kifejleszteni, amely az ország északi részein is megteremne.
Nemcsak a vegetáriánusok és a tofu-imádók fogyasztanak szóját Németországban, hanem a húson keresztül gyakorlatilag mindenki, hiszen a szóját egyre szélesebb körben használják takarmányozásra – írta a Deutsche Welle portálja, összehasonlításul hozzá téve, hogy amíg 1960-ban 17 millió tonna szójabab termett világszerte, addig tavaly már 335 millió tonnát takarítottak be.
És ennek jó oka van.
A szójabab körülbelül 40 százalék fehérjét tartalmaz, emellett megtalálható benne szinte az összes aminosav vagy fehérje, amelyek nélkülözhetetlenek számunkra. A búzával együtt fogyasztva pedig szinte ugyanolyan tápláló, mint a hús, ha nem jobban
– mondta Volker Hahn, a Hohenheimi Egyetem szójabab-kutatója, aki szeretne sok szóját termeszteni Németországban.
Mint mondja, az európai igény csupán negyede terem meg a kontinensünkön, de ezt az arány növelni kellene. Dél-Németország és Ausztria, naposabb, melegebb területein jó a terméshozam, de északabbra már más a helyzet.
Tavasszal, vetés után a hajtásoknak több melegre lenne szükségük, másrészt a június-júliusi virágzás idején nem ritka, hogy éjjel 10 fok alá csökken a hőmérséklet Németországban, ami káros a növény számára.
Ezért Hahn munkatársaival hidegtűrő szójababfajtát kíván kitenyészteni.
A WHO becslése szerint ugyanis 2050-re a szója iránti globális kereslet eléri az 500 millió tonnát, tehát egyre fontosabb választ adni a kérdésre, hogy sikerül-e a szóját olyan hűvösebb régiókban is termeszteni, mint Észak-Németország.
agrotrend.hu / blog.syngenta.hu