2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2019. november 12. kedd • 10:44

Megnövekedett a darvak száma a Nemzeti Parkban

Az utóbbi napok esőzéseinek hatására ugrásszerűen megnövekedett a darvak száma a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Fehér-tónál.

A térség legnagyobb természetes eredetű szikes tava régóta a vonuló darvak tradicionális megállóhelye. A Tisza vonalát követve, előző állomáshelyükről, a Hortobágyról érkeznek hozzánk, majd hosszabb-rövidebb idő után továbbvonulnak délre - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

Az őszi esők sokáig várattak magukra, ezért a Fehér-tó medre is hosszú ideig száraz maradt. Nagy örömünkre az utóbbi napokban bőséges csapadék hullott, aminek köszönhetően mostanra a tó felületének felét víz borítja. A darvak szinte azonnal reagáltak erre a változásra: a hétvégén már mintegy 3500 példány jelent meg itt.

Nappal a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig hangos krúgatással, szinte egyszerre szállnak be a vízre. A krúgatás az egyik legerősebb hang a természetben, hasonlít a tülköléshez, vagy a trombitaszóhoz.

A Fehér-tó sekély vízfelülete nemcsak a darvak, hanem sok más vízimadár számára is biztonságos éjszakázó- és pihenőhelyet jelent. Bíbicekből például már legalább ezer, tőkés récékből pedig 1200 példány tartózkodik a térségben. Az északról érkező nagy lilikek is itt vannak már, mintegy 5-600 egyed mozog a tó környékén.

Érdemes tehát ellátogatni a kardoskúti Fehér-tóhoz, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság novemberben minden szombaton szakvezetéses darulesre is várja az érdeklődőket.

November 16-án, 23-án és 30-án 14.30 órától várjuk a darulesre érkezőket a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál (GPS koordináta: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”). A program díjmentes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges! További információkat Verseczki Nikoletta természetvédelmi kezelőtől kérhetnek a +36 30 475 1770-es telefonszámon.

Tartsanak velünk, legyenek részesei ennek a fantasztikus pusztai élménynek! Felejthetetlen hangulata van annak, ahogyan a napnyugta fényében több ezer nagy madár húz be a tóra éjszakázni.

Az élményt tovább gazdagítja az is, hogy a túrák idején Igazgatóságunk munkatársai a kilátó közelébe hajtják a magyar szürke szarvasmarhákat és a juhokat (rackákat, cigájákat), így a látogatók ezeket az őshonos állatokat is megcsodálhatják.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.