2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2017. január 20. péntek • 06:49

Megnyitották a berlini agrárhetet - nagy lehetőség, hogy díszvendég Magyarország

A január 29-ig tartó rendezvényen négyszázezer látogatóra számítanak, köztük százezer szakmai vendégre. A berlini rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is: az idén kilencedik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot.

Megnyílt Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyen hat év után ismét hazánk a díszvendég. A magyar kiállítás mottója: „Hagyományokban gazdag, sokszínű, természetes: Magyarország.”

- Rendkívüli lehetőség, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán (amelyen Magyarország már 45 éve jelen van) közel 400 ezer látogató előtt bemutathatjuk a magyar élelmiszeripar kiválóságait – fogalmazott Fazekas Sándor a berlini Grüne Woche megnyitó sajtótájékoztatóján.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Magyarország másodszorra lehet partnerországa a Nemzetközi Zöld Hétnek. - 2010 után ismét megkaptuk azt a lehetőséget, hogy agráriumunk fejlődéséről, kiváló, minőségi, egészséges élelmiszereinkről, gasztronómiai hagyományainkról és a magyar konyha újításairól számot adjunk a világnak – mondta a nemzetközi sajtó képviselői előtt a mezőgazdasági miniszter. - 2011-ben úgy döntöttünk, talán elsőként a világon, hogy Alaptörvényünkbe foglaljuk: a GMO köztermesztésbe vonása hazánkban tilos. Ez piaci szempontból is nagyon fontos döntés volt, hiszen fogyasztóink nem kérnek a GMO-s termékekből – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A csaknem ezerhétszáz négyzetméteres magyar pavilonban több mint harminc kiállító mutatja be termékeit, egyebek mellett borokat, pálinkákat és húskészítményeket. A 118 ezer négyzetméteres vásáron hatvanhat országból 1650 kiállító vesz részt.

Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter a kiállítást megnyitó beszédében a két ország közötti történelmi kapcsolatokat méltatva rámutatott a Németország újraegyesítéséhez adott magyar hozzájáruláshoz. Hangsúlyozta: "a németeknek minden okuk megvan arra, hogy hálásak legyenek a magyaroknak". Michael Müller, a tartományi rangú Berlin kormányzó polgármestere a több ezer vendég részvételével tartott megnyitó ünnepségen mondott köszöntőjében kiemelte, hogy a német fővárost szoros és kiváló kapcsolat fűzi össze Budapesttel, és az idén ünneplik a testvérvárosi szerződés aláírásának 25. évfordulóját. A szociáldemokrata politikus aláhúzta: "fontos és jó jelzés, hogy ezekben a politikailag viharos időkben" az IGW díszvendége "egy kelet-európai ország, amely a barátunk".

A földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy a vásáron a magyar élelmiszertermelés teljes keresztmetszetét, a magyar vidék kincseit, mutatják be. Fazekas Sándor a közmédiának hozzátette: komoly érdeklődésre számít, és arra, hogy üzleteket is sikerül kötni a kiállításon. Németország kiemelkedő szerepét a magyar agrárgazdaságban jól mutatja, hogy a magyar termelők a legutóbbi adatok szerint 2015-ben 1,222 milliárd euró értékben exportáltak termékeket az igényes német piacra, ezzel hét év alatt 80 százalékkal bővült a Németországba irányuló magyar agrárexport.

A január 29-ig tartó rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor elmondta, hogy pénteken magyar-német agrárdigitalizációs szerződést írnak alá német partnerével, Christian Schmidttel, és legalább húsz miniszteri és államtitkári szintű kétoldalú találkozót tartanak.

agrotrend.hu / MTI,FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.