2020.01.25., szombat , Pál

Hírek

2019. május 03. péntek • 09:25

Megoszlik a virágforgalom a kiemelt májusi napok között

A május eleji dátumok fontos időszakai a virágkereskedelemnek.

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből.


fotó:pixabay

Május első vasárnapja hagyományosan az anyák napja, ilyenkor – a nőnaphoz hasonlóan – jelentősen megugrik a virágárusok forgalma. Már a hétvégi nap előtt nagyon nagy a választék, a vevők leginkább a színes, tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes – nagyobb értékű – csokrokat keresik, ezek és a cserepes virágok alkotják a forgalom markáns részét. Egy-egy szál virágot csak abban az esetben vásárolnak, ha az valami extra különlegesség.

Egyre kevésbé trend a túlzott csomagolás. Sokkal kedveltebbek a zöldekkel, természetes anyagokkal lezárt csokrok, készítmények.

Divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve.

Továbbá igen népszerűvé váltak a virág mellé vásárolt ajándéktárgyak is.

Jellemzően a tulipánok, a fréziák, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a rózsák a legkedveltebbek.

A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru.

Anyák napja idején – a területi elhelyezkedéstől függően – akár duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest.

Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is. Az átlagos vásárlás 3-5000 forint közé tehető.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az elmúlt 7-8 évben az anyák napja és a középiskolai ballagások között megoszlik a virágforgalom, mivel a két időpont között néhány nap telik el. Vannak olyan üzletek, amelyek az idei időszakban – a rendkívül sok vásárló miatt – már nem tudnak rendelést felvenni az anyák napjára.

Mint beszámoltak róla, a két jeles eseményre teljesen más virágokat vásárolnak a családok, így igen nehéz a keresleti igényeket kielégíteni, a megfelelő árut a hazai vagy a külföldi kertészetektől beszerezni. Mindez nehezíti a virágkötők és virágkereskedők alkalmazkodását a kereslethez. Összességében azonban ezek a május eleji dátumok fontos időszakai a virágkereskedelemnek.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.