2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2022. július 19. kedd • 08:18

Megrohanták a tüzelőanyag-kereskedéseket

Az infláció és a háborús félelem miatt sokan több évre előre bevásárolnának tüzelőből, pedig Magyarországon minden évben ki lehet annyi fát termelni, amennyire igény van.

kisalföld.hu számolt be arról, hogy komoly sorban állás van a Tüzép-telepeken. Tűzifát ugyanis csak egy-két hónapos előjegyzésre lehet kapni, de a szénre ennél is többet kell várni.

Fotó: pixabay.com

A szénhiány oka csak részben az ukrán–orosz háború – írja a portál. A bajok tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor Lengyelország bejelentette, leállítja a szénexportot, mert még az otthoni igényeket sem tudják a bányák kielégíteni. A Dél-Amerikából importált fűtőanyag pedig, a hosszú szállítás miatt, túl drága lett volna. A Tüzép-telepek most versenyt futnak a cseh szénért, de abból is már csak egy szállítmányt remélnek Győrben.

Tűzifa viszont elvben van elég, bár a nyári időszakban az erdők védelme miatt csökken a kitermelés, de ősszel újból nő majd a fakivágások száma. Az erdőgazdaságnál a hasított, darabolt tölgy, cser és kőris mázsája 5700 forint, az akác, bükk és gyertyán 6200, a kerti dió, juhar 5100. A ház méretétől, szigetelésétől függően egy szezonban átlag 60–70 mázsa fát fűthetünk el – írja a megyei portál.

A piac több szereplője is úgy nyilatkozott a lapnak, hogy sokan a háborús félelem és az infláció miatt akár évekre előre is bevásárolnának szénből vagy fából, ezért alakulhat ki időlegesen hiány a tüzelőanyag-telepeknél. A hazai tűzifaszükséglet az időjárástól függő néhány százezer köbméteres eltéréssel évről évre ugyanannyi: Magyarország erdeiből ennyit mindig ki lehet termelni.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.