2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2017. augusztus 28. hétfő • 13:20

Megsemmisítik az át nem vett őstermelői igazolványokat

Az egy esztendőn túl át nem vett igazolványokat a jogszabály értelmében megsemmisíti. Ezzel pedig az őstermelői jogviszonyuk is megszakad.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja azoknak az őstermelőknek a figyelmét, akik mezőgazdasági őstermelői igazolványt váltottak ki, de azt még nem vették át, hogy az át nem vett igazolvány a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.28.) kormányrendelet 6. § (4) bekezdése értelmében – az átvételre való felhívást követően – a kiállítástól számított egy év elteltével megsemmisíti.

Az egy éven túl át nem vett igazolvány megsemmisítése tehát jogszabályban előírt kötelezettség a NAK számára, és ennek tényére az őstermelői tevékenység bejelentése alkalmával kiállított ideiglenes mezőgazdasági őstermelői igazolványon is felhívják az őstermelő figyelmét.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 18. pontja alapján az őstermelőt, illetve őstermelői tevékenységét az őstermelői igazolvány igazolja, ezért különösen

fontos az igazolvány átvétele annak az őstermelőnek, aki őstermelői tevékenysége alapján például támogatásban is érintett vagy biztosítási jogviszonyban áll, mivel a megsemmisítés ténye az őstermelői nyilvántartási rendszerben rögzítésre kerül és ezzel az őstermelői jogviszony is megszakad.

Az át nem vett igazolvánnyal kapcsolatosan, szükség esetén kérjik, keresse falugazdászát. Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok települési elérhetőségei itt megtekinthetők.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.