2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2016. december 02. péntek • 07:40

Megszűnnek az osztatlan közös földtulajdonok

Az elindított eljárások folyamatban vannak, és a lezárt eljárások aránya a következő hónapokban jelentősen növekedni fog.

Folyamatosak az osztatlan közös tulajdont megszüntető eljárások a vonatkozó szabályok 2015-ös megváltoztatása óta, az elindított eljárások megkezdődtek, több ezer megosztandó földrészletet érintően már megszüntették az osztatlan közös tulajdont - derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Magyar Zoltánnak, a Jobbik képviselőjének adott írásbeli válaszából.

A parlament honlapján közzétett válasz szerint a kormány határozott célja volt, hogy a tulajdoni hányadok önálló ingatlanná alakítására irányuló eljárás jogszabályi feltételeinek egyszerűsítésével és könnyítésével felgyorsítsa a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonok megszüntetését. Ezért 2012. szeptemberben rögzítette, hogy az osztatlan közös tulajdon megszüntetése kiemelt politikai cél.

Első körben Vas megyében került sor a közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárás lefolytatására. Ezután, 2015 májusában minden megye egy-egy járásában, összesen 7948 földrészletet érintően elindultak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos eljárások - tájékoztatott a tárcavezető. Közlése szerint ezek egy része már lezárult, a megosztandó földrészletek 61 százaléka esetében megtörtént az új, önálló földrészletek kitűzése és bemutatása a tulajdonosok részére.

Tavaly októberben 8072 földrészletet érintően, országos kiterjesztéssel elindult a projekt második üteme is, amelyben szintén jelentős az előrehaladás, hiszen a földrészletek 33 százaléka már megosztásra került. A projekt harmadik ütemében a megosztási eljárások az idén júniusban indultak el összesen 5979 földrészleten. Az elindított eljárások folyamatban vannak, és a lezárt eljárások aránya a következő hónapokban jelentősen növekedni fog.

A projekt negyedik üteme várhatóan 2017. második negyedévében indul el mintegy 5750 földrészletet érintően.

Az eddigi négy ütemben megosztásra kerülő földrészletek mellett további 27 ezer földrészlet kapcsán kell lefolytatni a megosztási eljárásokat, amelyek a Földművelésügyi Minisztérium részére biztosított költségvetési források függvényében a következő években folyamatosan indulnak el - olvasható Fazekas Sándor válaszában.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.