2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Hírek

2022. június 23. csütörtök • 11:45

Megtartották soron következő egyeztetésüket a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai

Az érdekképviselet hatvani székházában június 21-én rendezett tanácskozáson a legidőszerűbb téma a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt. Ezen kívül szó esett a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, a vadkárokkal kapcsolatos problémákról, illetve az idei Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről is.

Az Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program az idénre meghirdetett Hivatásos Vadászok Éve jegyében megvalósuló kezdeményezés, amelyről Bajdik Péter főtitkár tartott előadást. A program keretében 26 különböző eszközre igényelhető hivatásos vadászonként bruttó 200 000 forint támogatás. A Vadászkamara összesen 350 millió forintot szán a kezdeményezésre, amely során vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az egyesületi formában működő vadászatra jogosultak. A pályázati kiírás június 30-áig jelenik meg.

Bajdik Péter főtitkár előadása a Hivatásos Vadászok Eszközbeszerzési Programjáról az szervezet titkári értekezletén, 2022. június 21-én. (Fotó: OMVK / Földvári Attila)

A főtitkár emlékeztetett: az eszközbeszerzési program mellett idén ismét lehet pályázni az Országos Vadgazdálkodási Alap támogatására, itt a keretösszeg 500 millió forint. A kiemelt kamarai célokra szintén komoly összeget, 250 millió forintot különített el a szervezet. Így ebben az évben több mint egymilliárd forintot forgat vissza közvetlenül vagy közvetve az ágazatba a Vadászkamara.

Ugyancsak Bajdik Péter adott tájékoztatást a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, amelyről már többízben egyeztettek a vadászati érdekképviseletek a szaktárcával. A legtöbb kérdés mostanra többé-kevésbé tisztázódott.

A változások érinthetik a többi között az egyéni vadászatok adminisztrációját (be- és kiiratkozás), a Vadászkamara javaslatának megfelelően nőhetnek az egyes apróvadfajokra illetve az őzre vonatkozó vadgazdálkodási értékek, valamint megjelenhetnek az akusztikus hívóeszközök használatának részletszabályai (az alkalmazásuk törvényi lába már korábban bekerült a Vadgazdálkodási törvénybe). Végül, de nem utolsó sorban: a vhr. rendelkezhet majd a lődíjak mértékéről, hiszen egy tavalyi törvénymódosítás miatt ezeket már pénzben kellene kifizetni a hivatásos vadászoknak (jelenleg lőszerben kapják meg az értékét).

A vadkár-kérdések ebben az évben bizonyosan a korábbinál élesebben jelentkeznek a geopolitikai helyzet, az általános, mezőgazdaságot is sújtó áremelkedések miatt. Ezért a Vadászkamara Központja egyeztetéseket folytatott az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Ezen szereplőkkel több lehetséges módosítási javaslat is szóba került, amelyek kidolgozásában a Vadászkamara is részt vesz.

Ennek kapcsán rövidesen készül egy háttéranyag, amelyet az Agrárminisztériumnak juttat el a vadászati érdekképviselet. A főbb témakörök: a vadkárszakértők képzése, nyilvántartása; a vadkáralap működésének lehetséges módosítása; a 2021 elején megjelent vadkárfelmérési útmutatók költségtábláinak frissítése és – ami talán a legfontosabb – a földhasználók és a vadászatra jogosultak jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek pontosítása a vadkárok megelőzése tekintetében. Bajdik Péter arra kérte a jelenlévőket, hogy a Területi Szervezetek is fogalmazzák meg javaslataikat a fenti témákban.

Az ülésen dr. Kemenszky Péter, a Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről adott részletes tájékoztatást. A megmérettetésre idén július 27-28-án kerül sor, és a barcsi Kaposvári SZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium ad otthont a rendezvénynek. Az intézményen kívül több partner segíti a szervezést, így két állami erdőgazdaság, a SEFAG Zrt. és a Kaszó Zrt. is. A helyszín eszményi: a Dráva-síkon található több tízezer hektáros erdőtömb, a komplexumnak van lőtere, megfelelő helyiségei, kollégiuma és infrastruktúrája az esemény lebonyolításához.

A teljes cikket a hivatkozásokkal itt olvashatják.

agrotrend.hu / www.omvk.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.