2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2019. október 20. vasárnap • 16:44

Megtisztították a terepet a természetfotósok

A Varázslatos Magyarország elnevezésű természetfotós és környezetvédelmi kezdeményezéshez csatlakozó természetfotósok vették kezelésbe nemrégiben a Kakasdi Borókást.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében azt írják, az önkéntesek bozótvágókkal, metszőollókkal, vasvillákkal tisztították meg a becserjésedett területet, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az ott található védett növényeknek megőrizzék azt - írja a teol.hu.

Megszépült a természet - fotó: wikipedia

A Kakasdi Borókás a Szekszárdi-dombság egy magasabban fekvő katlanában helyezkedik el, melyet mély vízmosás, árkok, meredek domb­oldalak, változatos növényzet jellemez.

A Natura 2000-es terület a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében áll, és elzártsága miatt igazi élmény megközelíteni. A hat hektáros borókás több védett növény élőhelye.

Tavasszal sárga virágával hívja fel magára a figyelmet a tavaszi hérics, de árlevelű lent, epergyöngyikét, pécsvidéki aszatot, hóvirágot, illatos hunyort és nagyezerjófűt is találni ott.

A területet már az 1980-as évek közepétől nem legeltették, emiatt elterjedt rajta az egybibés galagonya, a veresgyűrű som, a kökény, és később a bálványfa.

Ezek a növények leárnyékolták a gyepet, és ezért a nyitottabb területeket kedvelő védett fajok élőhelyet veszítettek, és visszaszorulóban voltak a területen. A nem védett, de tájképi értéket képviselő boróka is megsínyli az agresszíven terjeszkedő növények jelenlétét, amelyek akadályozzák a boróka oldalirányú növekedését, és e miatt a növény felkopaszodik és lassan kipusztul.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003-ban elkezdett egy élőhely-rekonstrukciós programot, és egy hektárt tisztítottak meg az agresszíven terjeszkedő növényektől.

A program 2013-ban folytatódott, és az egész borókás területét érintette. Ennek során a felnövő cserjéket, bálványfákat letakarították. Egy-egy nagyobb, öreg, terebélyes galagonyabokrot meghagytak énekesmadár költőhelynek, miként a molyhos tölgyeket, virágos kőriseket és a mezei szileket is.

A program célja az volt, hogy a boróka zavartalanul növekedjen, valamint az ott található védett növények a nyíltabb területek létrejöttével újabb életteret találjanak maguknak.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.