2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Hírek

2022. június 05. vasárnap • 08:10

Megújulásra van szükség az agráriumban. Heti hírösszefoglaló.

Élelmiszerhiányt okoz a háború, bővülnek a mezőgazdasági beruházások, megújulás az agráriumban. Heti hírösszefoglaló.

Elhúzódó élelmiszerhiányt okozhat a háború - Globális szinten jelentős hiányokat okoz az orosz–ukrán háború az élelmiszerellátásban, ami egyes országokban már megfigyelhető a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is.

Nagy István agrárminiszter a Sajó szennyezéséről egyeztetett a szlovák környezetvédelmi tárcavezetővel - A hétvégén elkezdődtek a kármentesítési munkálatok a Sajó szlovákiai szakaszán - erősítette meg Ján Budaj Szlovákia környezetvédelmi minisztere Nagy István agrárminiszternek.

A katica szagával védekeznének a levéltetvek ellen - Élelmiszereink beltartalmának (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) csökkenése az utóbbi 50 évben drasztikusnak mondható. Ennek egyik oka a vegyszerezés, melyre azonban szükségünk van, hiszen a nagyüzemi növénytermesztéshez ez elengedhetetlen. Vagy mégsem?

Csaknem 20%-kal bővültek a mezőgazdasági beruházások - Kiemelkedő mértékben élénkültek a mezőgazdasági és az élelmiszeripari fejlesztések az első negyedévben – közölte Nagy István agrárminiszter.

A nyár közepén emelkedhet a kenyér ára - Drasztikus kenyérár emelkedést jeleznek előre júliustól: 800 forintos kilónkénti árakról hallani az elemzőktől. Azért júliustól, mert akkor már egyértelműen az új gabona lesz túlsúlyban. Vajon mi indokolja azt, hogy így elszálltak az árak, lehet-e mindent a háborúra és az aszályra fogni?

Megújulásra van szükség az agráriumban - A tavaly elindult megújuló vidék, megújuló agrárium programban az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása elnevezésű felhívásokra összesen 1,2 millió hektárnyi földterület került be, ebből 940 ezer hektár szántóföld - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Mezőfalván.

A tenyészbaromfi állatjóléti támogatások a Vidékfejlesztési Programon belül folytatódnak - 2022. június 1-jétől már nem nyújtható be támogatási kérelem az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok 38/2016. (VI. 6.) FM rendelet szerinti állatjóléti támogatására. A támogatási konstrukció a Vidékfejlesztési Program keretében folytatódik, a pályázati felhívás meghirdetése 2022 őszén várható.

Csökkent az élőállat vágás az első negyedévben - Kevesebb sertést, marhát, csirkét vágtak Magyarországon az idén az első negyedévben, mint a tavalyi azonos időszakban - olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) összesítésében.

A tejágazat ma sikerágazat Magyarországon - Ahhoz, hogy a tejágazat ma sikerágazat legyen Magyarországon, nagyon sok munka kellett, a siker alapja a feldolgozók és a termelők együttműködése, a kiskereskedők bevonása a termékpálya működésébe, valamint az, hogy az ágazatban dolgozó cégek sikerrel tudják megvalósítani fejlesztéseiket - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Dabason.

AGRO7 – a hét legfontosabb agrárhírei - Képes beszámoló a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-ról. A magyar gazdák munkáját méltatták a MAGOSZ közgyűlésén. A HírTv Soroló műsora beszámolt az Év Agrárembere 2021 kitüntető díj gálájáról. Udvari Krisztina a KWS borsod-abaúj-zempléni területi képviselője beszélgetett Papp Sándorral, az Abaúji Papp Charolais Kft. tulajdonosával a KWS repcehibridjeiről. Országos kalászos fajtabemutatót tartott a Gabonakutató Nonprofit Kft.

NAK: elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj megállapítási és befizetési időszaka - Elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj megállapítási és befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő július 15.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.