Hírek

Megválasztották a „2018-as Év Szörpje” díj nyertesét

A II. Nemzeti Szörp és Lekvárversenyen a „Legjobb gyógynövény szörp”, a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „2018-as Év Szörpje”, a „2018-as Év Szörpje” és Lekvárja” valamint négy különdíj megválasztására került sor a nevezett szörpök és lekvárok között.

A verseny célja az, hogy a benevezett szörpöket és lekvárokat népszerûsítse, a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét felkeltsék minõségükkel, piacképes, az elõírásoknak megfelelõ külsejükkel. A idei versenyre 127 minta érkezett, 50 lekvár és 77 szörp, melyeket öt Bíráló Bizottság zsûrizett. A beérkezett szörpök és lekvárok elõször Simonyi Zoltán és Farkas Miklós szakemberek által besorolásra kerültek. 

A Bíráló Bizottság feladata volt

a szörpök és lekvárok kategóriánkénti érzékszervi minõsítése, és ez után küllemi, megjelenési bírálata.

A Bizottság megfelelõ kóstolási és bírálati gyakorlattal rendelkezõ szakemberbõl állt fel, melynek tagjai: Varga László, Szöllõsi Edit, Kuti Beatrix, Virág Tibor, Gyepes Gabojsza, Wesseli Márta, Matusik Edina, Marton Adrienn, Pryma Zoltán, Tarjányi Zsolt, Simonyi Zoltán, Mátrai Zoltán, Puch Dániel, Tutor Éva, Varga Szabolcs, Suhajda Krisztián, valamint dr Pozsgai Boglárka és Lantosné dr Mayer Zsuzsanna.

A felkért tagok a Magyar Élelmiszerköny és a Versenyszabályzat rendelkezése szerint bíráltak.

A versenykiírás szerint fajtánként 3 palack mintát kell benyújtania a versenyre nevezõnek, melybõl 1 palack az érzékszervi minõsítéshez szükséges, 1 palack ellen minta, melyet a szervezõk 3 hónapig õriznek meg.

A bizottságok elé egységes edényben beérkeztek a minták. A zsûri a termék nevét, besorolási számát és a címkén feltüntetett javasolt hígítási arányát tudhatta. 

Elõször tömény, majd fogyasztásra javasolt hígított formában hajtotta végre az érzékszervi bírálatot a zsûri.

A hígítás is a zsûri végezte szakszerûen. A pontozás és értékelés után sor került a küllemi és termék megjelölési bírálatra is, melyet külön bíráltak a szakértõk. Minden egyes szörpminta ezen tematika alapján került elbírálásra.

fotó: II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny – nemzetiszorpverseny.hu

Bíráláshoz tartozó pontozó lapokat a Földmûvelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Fõosztály, Magyar Élelmiszerkönyv és Élelmiszer-szabályozási Osztály minõségügyi szakemberei dolgozták ki. Különös tekintettel az élelmiszerjelölésre. A minisztérium több szakemberével részt is vett a zsûrizésen.

A nevezett lekvárminták egységes porcelánedényben kerültek a zsûri elé. A lekvár nevét és besorolási sorszámát kapa információként a zsûri. Az érzékszervi bírálat pontozása után a lekvárok is a küllemi bírálaton estek át, ahol szintén a megjelölés is fontos szerepet töltött be.

fotó: II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny

A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny legjobb eredményei 2018-ban:

„Az Év Szörpje” Molnárné Kárász Rita – Homoktövis szörp

„Az Év Gyógynövényszörpje” Mayer Szörp Kft. – Bodzavirág szörp

„Az Év Gyümölcsszörpje” Palásti Kovács – Ágnes Bodzabogyó szörp

„Különdíj 2018”  Kreizinger Márta – Füvellõ szörp

„Az Év Lekvárja” Dékány Béláné – Csipkebogyó lekvár

Különdíjak: 

Mesterné Kaczor Enikõ – Vörös & Fekete lekvár

Molnárné Kárász Rita – Szederlekvár

Molnár Tibor Rumos – Csokis cseresznyelekvár

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook