2019.10.14., hétfő , Helén

Hírek

2019. július 11. csütörtök • 14:48

Méhbaráttá tette összes buszmegállóját egy holland város

A hollandiai Utrecht városvezetése úgy döntött: itt az ideje, hogy tegyenek valamit a tiszta levegő és a méhek érdekében, ezért a városukban található 316 buszmegálló mindegyike "zöld tetőt" kapott.

Ezzel párhuzamosan a város lakosait is arra bíztatják, hogy saját házaik tetejét is alakítsák zölddé, amihez támogatást is adnak. Mint a városi honlapon írják: "a zöld tetők elengedhetetlenek egy egészséges és élhető városhoz" - írja az euronews.

Forradalmi újítást találtak ki Hollandiában - fotó: pixabay.com

Azon kívül, hogy a virágokkal teleültetett megállótetők remekül néznek ki, sok más előnyük is van: segítenek megfogni a szálló port, felfogjákés eltárolják az esővizet és jópár fokkal hűvösebb levegőt biztosítanak a nyári időszakban a buszra várakozóknak.

A buszmegállók zölddé varázsolt teteje a méhek számára is ideális megállót teremt, jelenlétük pedig hozzájárul a város biodiverzitásának megőrzéséhez. Bár sokan tartottak a méhektől, pontosabban a csípésüktől, az állatok inkább a tetőn lévő virágok, és nem a tető alatt üldögélő emberek iránt érdeklődnek.

A tetőkre leginkább varjúhájat, kövirózsát ültettek, és az önkormányzat munkásai gondozzák őket, akik elektromos járműveken mennek egyik megállótól a másikig.

De a közlekedési vállalat nem állt meg itt: a megállók lámpáit takarékos ledvilágításra cserélték, a padokat pedig bambuszra.

Utrecht nemrég cserélte le 10 dízelmotoros buszát elektromosra, melyek a holland szélerőművek által termelt árammal mennek, és kilenc éven belül már csak szén-dioxid semleges buszokat akarnak üzemeltetni. Amíg ez megvalósul, a vezetőket arra ösztönzik, hogy környezetkímélőbb módon vezessenek.

Ennek érdekében a buszok rögzítik, milyen hatákonyan vezették őket és mennyire volt kényelmes az utazás. MInél tisztábban, kényelmesebben és biztonságosabban vezetnek a sofőrök, annál biztosabb, hogy "díjakat" nyernek.

agrotrend.hu / euronews

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.