2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2020. április 21. kedd • 13:27

Méhcsaládok pusztultak el a Rába partján

Néhány órás permetezéssel tehette tönkre ismeretlen gazdálkodó az egyedi méhészek egész éves munkáját. A Németh testvérek összesen 63 méhcsaládját pusztította el a mérgezés szombaton. Vasárnap az állategészségügyi hatóság és a növényvédelmi igazgatóság szakemberei is jártak a helyszínen.

– Rábaközi méhészként büszkén hirdettem, hogy a környezetemben lévő gazdák méhkímélő szerekkel, eljárásokkal dolgoznak – mondta Németh Gábor lapunknak. – Ez sajnos a mai nappal véget is ért, mivel valaki olyan szert használt, ami hatvanhárom méhcsalád pusztulását okozta - írja a kisalfold.hu.

fotó: pixabay.com

Helytelen technológia alkalmazása is vezethet a méhek elpusztulásához. Vannak olyan szerek, amelyeket csak napkelte előtt, illetve napnyugta után lehet kijuttatni.

– Szombaton délután a szokásos időben mentünk, hogy dolgozzunk a méhekkel – idézi fel a hétvégi eseményeket az egyedi méhész. – Rengeteg méhtetem feküdt a kaptárok előtt. Azonnal lehetett látni a szívókájukon, hogy mérgezésben pusztultak el, ezért még aznap értesítettük a hatóságot.

Vizsgálat indul

A szokásos eljárásrend szerint a méhész a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságánál jelezte a méhpusztulást.

A hatósági állatorvos a helyszíni vizsgálat után – mivel fennállt a mérgezés gyanúja – értesítette a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságot. Az igazgatóság szakértője a környező gyümölcsösökből és repcéből vett mintát a toxikológiai vizsgálathoz és az elhullott méheket is megvizsgálják.

Több száz kilogramm méz

A kieső mézmennyiséget nehéz megbecsülni, de 63 méhcsalád esetében akár több száz kilo­grammról is beszélhetünk.
– A gyűjtőbogaraink elpusztultak, így nem sok tavaszi virágmézünk lesz. A méhészeknek ez egy igazi rémálom – összegezte a kárt Németh Gábor.

Hogyan tovább?

Ha az elindított eljárás során bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt, bírságot szabnak ki, sőt, amennyiben a növényvédelmi tevékenység összefüggésbe hozható a méhpusztulással, azt a hatóság súlyosbító körülményként értékeli – olvasható a Nébih oldalán.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.