2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Hírek

2023. január 27. péntek • 09:49

Meleg és fagy, veszélyben a méztermés?

Az átlagosnál is magasabb hőmérséklet megtette a hatását: a méhek elkezdtek fiasítani, ami meleg időben természetes, csak nem januárban. A később beköszöntő hideg viszont káros lesz a méhcsaládoknak, hiszen ha a fiasítást nem hagyják abba és ha elszakadnak az élelem forrástól, akkor elpusztulhatnak. Az utóbbi években nem ez volt az első ilyen enyhe tél. A méheknek az időjárás mellett van még egy ellenségük, élősködőjük: ez a nagy ázsiai méhatka.

Ilyenkor vetődik fel az ősi kérdés, hogy mi kell a méhészethez? Méh és Ész.Ezt mondogatják a szakemberek. De emellett kiszámítható, megfelelő hőmérséklet is szükségeltetik. Az időjárás már tavaly ősszel megmutatta szeszélyes természetét, amire most a szokatlan meleg január még rátett egy lapáttal. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke nemrégiben azt nyilatkozta a Kossuth Rádió Hajnal-tájcímű műsorában, hogy a méhek mindaddig aktívak, amíg süt a nap és magas a hőmérséklet. Ez abban az esetben volt hátrányos, amikor ősszel jött az első hideg, majd utána újra meleg lett.

- Októberben már nyugalomban kellene lenniük a méhcsaládoknak, ehelyett tehát aktívak voltak és keresték virágpor és nektár forrást, ami nem jó jel. Az akkor begyűjtött nektárt nehezen alakítják át téli élelemmé, azaz mézzé, ráadásul a virágpor besilózásához is idő kell. Az első komolyabb fagynak ilyenkor azért van jelentősége, mert a virágzó lágyszárúakat tönkre teszi abban az értelemben, hogy így nem jutnak a méhek táplálékhoz a továbbiakban -hangoztatta az OMME elnöke.

Nyerges József székesfehérvári méhész szerint az atkák jelenléte csak tetézi a gondokat, mert a fiasítás során ezek az atkák el tudnak bújni és csak akkor lehet őket elérni valamilyen atkairtó szerrel, ha nincs fiasítás. Mint mondja, az utóbbi években az egyre melegebb és hómentesebb teleket követi a márciusi fagy, ami a méhcsaládokat megtizedelheti. Sajnos az akác is többször elfagyott, ezért nagy kihívásokkal kezdődik az idei év a nagy lehűlések beköszöntével – elég az akácrügyekre gondolni.

A méhcsaládok helyzete nagy mértékben függ a fagy mértékétől, a meleg okozta fiasítástól. Ha rosszul telelnek át a méhek, akkor húsz-harminc százalékos is lehet a pusztulás mértéke. Ezekre ősszel kell felkészülni és akkor a méhcsaládok telelésével nem lesz gond: megfelelő élelem- és lépmennyiségre van szükség és csak nagyon extrém esetben szoktak kemény cukorlepényt adni a méheknek, akkor, ha elfogyna az élelmük. A gondos méhész – ha mindent elkövetett az érdekükben – onnantól kezdve az időjárás kegyeire van bízva. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.