2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2019. szeptember 08. vasárnap • 09:01

Méltó megbecsülést érdemel a gazdatársadalom

A földműveseknek pótolhatatlan szerepe van a Kárpát-medencében

Fontos, hogy az ország megbecsülje a földműveseket, akik pótolhatatlan természeti kincsünkkel, mindannyiunk örökségével, a magyar földvagyonnal gazdálkodnak, és egészséges, biztonságos, ízletes élelmiszert termelnek a magyar családok számára – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a III. Földművesek Emléknapja ünnepségén.


fotó: pixabay

A miniszterhelyettes elmondta: a Földművesek Emléknapja Nagyatádi Szabó István egykori miniszter halálának évfordulóján felmutatja a világ előtt, hogy

a földműveseknek pótolhatatlan szerepe van a Kárpát-medencében, a magyar hazában, a magyar történelem folytonosságában, az élet folytonosságában – hiszen a kenyeret adó búza is maga az élet.

Történelmünk győztes csatáiban, honvédő háborúiban, szabadságharcaiban a magyar földműves mindig helytállt az elmúlt évszázadok során – mondta Farkas Sándor.

Mint emlékeztetett, a parasztember nemcsak az eke szarva mellett állta a tűző napot, a nehéz fizikai munka kemény megpróbáltatásait; kardforgatóként éppúgy jeleskedett, mint az ugar feltörésében, a föld termővé tételében.

Harcainkban, függetlenségünkért vívott háborúinkban az otthonmaradottak biztosították a hátországot, az ellátmányt, a lovakat, a lábasjószágot, a megtermelt élelmet a hazától távol katonáskodó honfitársaiknak.

A miniszterhelyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni. Kitért az újonnan megalakult Nemzeti Földügyi Központra is. Mint mondta, az intézmény a magyar agrárium és a magyar gazdálkodók erős bástyája, amely védi közös örökségünket, a termőföldet.

Összegyűjti, rendszerezi értékeinket, és válaszokat ad az előttünk álló kihívásokra, például a klímaváltozás hatásait mérséklő öntözésfejlesztésre, amelyre a kormány a következő években jelentős támogatást ad.

agrotrend.hu / AM 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.