2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2017. december 02. szombat • 15:24

Mélyponton a nyugat-európai országok bortermelése

Történelmi mélyponthoz érkezett a nyugat-európai országok bortermelése, míg Magyarországon idén több bor készült, mint tavaly.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) előrejelzése szerint a világ idei bortermelése 8,2 százalékkal lesz kevesebb a tavalyinál, és mindössze 246,7 millió hektoliter várható - írja a Syngenta Magyarország.

Az eddigi adatok szerint

a világ össztermelésének több mint felét adó Olaszország, Franciaország és Spanyolország borászatai történelmi mélypontról beszélnek 39,3, 36,7 illetve 33,5 millió hektoliteres termelésükkel.

Ezekben az országokban 23, illetve 19 és 15 százalékkal kevesebb lett a bor, mint tavaly. Németországban tizedével esett a mennyiség, csak 8,1 millió hektoliterről szólnak az adatok.

A fentiekkel szemben azonban az OIV adatai szerint a tavalyinál több bort készült idén Portugáliában (6,6 millió hl), Romániában (5,3 millió hl), Magyarországon (2,9 millió hl), valamint Ausztriában (2,4 millió hl).

Az USA 23,3 millió hektoliteres termése csak egy százalékkal marad el a tavalyitól, viszont Dél-Amerika felülmúlta az elmúlt évi szintet. Argentínában például negyedével több, 11,8 millió hektoliterre rúg a mennyiség, Brazíliában viszont a tavalyi 1,4 millió után 3,4 millió hektolitert regisztráltak. Chile 9,5 millió hektoliteres termése viszont 6 százalékkal marad el az elmúlt évi szinttől. Dél Afrika kéz százalékkal 10,8, Ausztrália pedig hattal 13,9 millió hektoliterre növelte termelését.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.