2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Hírek

2018. április 25. szerda • 08:02

Mérföldkőhöz ért a Yara

2007 őszén jelentették be a norvég Yara és a finn Kemira GrowHow műtrágyagyártók és forgalmazók akvizícióját. A Kemira GrowHow ebben az időben Európa első számú műtrágya gyártója volt, a Yara pedig világ viszonylatban töltötte be ezt a helyet.

A két vállalat összeolvadásával a Yara tovább erősítette pozícióját a világban, és immár Európában is a legmeghatározóbb műtrágya gyártóvá vált - írja közleményében a Yara Hungária.

Magyarországon hivatalosan 2008 márciusában kezdett a Yara, ami nemcsak a magyarországi piacot, de Romániát és a balkáni országokat is érintette. A 10 éves évforduló alkalmából hívtuk meg kereskedőinket rendezvényünkre az A38 hajóra – oda, ahol 2007-ben megalakulásunkat ünnepeltük.

Olaf Günther-Borstel ügyvezető igazgató videóüzenetében röviden beszélt a Yara világban betöltött szerepéről. Elmondta, hogy

160 országban több mint 15 millió gazdálkodó számára 15 ezer kolléga közös munkája biztosítja a kiváló minőségű műtrágyát és gyártásához, valamint felhasználásához szükséges szakmai tudást.

Éri Ferenc kereskedelmi igazgató előadásában összefoglalta, mi is történt az elmúlt időszakban a Yara Hungária Kft. életében, a cég portfóliójában. Beszélt a hazai piac kihívásairól, nehézségekről, és sikerekről.

Mindkét vezető kiemelte, hogy

a Yara központi stratégiája még inkább előtérbe helyezi a termelőket, a termelők igényeit, elvárásait.

Ennek a stratégiának a bevezetése Magyarországon nem okoz különösebben nagy változást, hiszen már a kezdetek óta szoros és interaktív kapcsolatot ápolunk a gazdálkodókkal.

Éri Ferenc kereskedelmi igazgatóval készült beszélgetésünket ITT olvashatják.

És néhány adat vállalatunk életéből:

A Yara Hungária Kft. összesen 34 alkalmazottal dolgozik, akik Magyarországon, Romániában és a Balkánon végzik az értékesítést, és minden hozzá tartozó feladatot, mint a marketing, logisztika és a pénzügy. Az utóbbi két évben a magyar szaktanácsadói csapat 3 fővel bővült, hogy még inkább törekedjünk a Yara által kitűzött célokhoz és még közelebb kerüljünk a termelőkhöz.

Jelenleg több mint 70 féle termék található a portfólióban, amely az évek során nőtt, és annyiban módosult csak, amennyiben a piaci visszajelzések azt megkívánták. Termékpalettánk lefedi a szántóföldi és kertészeti tápanyagellátás teljes vertikumát, vagyis a nitrogén és más monoműtrágyáktól, a szántóföldi és kertészeti NPK műtrágyákon át a speciális lombtrágyákig bezárólag minden megtalálható.

Kiemelt figyelmet kap a kiváló minőségű, és egyre nagyobb piaci részesedést követelő YaraVita lombtrágya család, amely 2008 év második felétől van jelen a piacon. Azóta több mint háromszorosára emelkedett az éves eladott mennyiség. 2017-ben 8-10% körüli piaci részarányt tudhattunk magunkénak. Ez a fejlődés részben annak is köszönhető, hogy a lombtrágyázás ma már a tápanyagellátási technológiák szerves részét képezik.

2012-től értékesítünk nitrogént a magyar piacon. A YaraBela Extran és a kénes kiegészítésű YaraBela Sulfan – bár a gyárak távolságának köszönhetően hátrányos helyzetből indulunk a piacon, mégis eredményes éveket tudhatunk magunk mögött.

2008-2009-ben a válság az NPK piacot is érzékenyen érintette, ami először egy intenzív árrobbanást, majd a következő évben ugyanilyen intenzív árzuhanást produkált. Bár 2011-ben rossz évet zártunk, azóta a stabil és lojális termelői körnek, valamint a termék kimagaslóan jó fizikai és kémiai minőségének köszönhetően és a keleti import ellenére az eladott mennyiség évről évre egyre nagyobb.

A kertészeti szegmens egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe ma Magyarországon, hiszen egyre kisebb területen végeznek ma termelést, és a profitszint is egyre kisebb mind termelői, mind kereskedői szinten egyaránt. Bár a versenytársak is egyre erősebbek, a Yara piaci részaránya több mint 50%.

Hálásak vagyunk annak a partneri körnek, akik a kezdetek óta velünk együtt azon dolgozik, hogy a hazai termelők megbízható forrásból kiváló minőségű műtrágyával gondoskodhassanak élelmiszereinkről. Ezúton is köszönjük együttműködésüket, támogatásukat! Hisszük, hogy nem csak további tíz év, de sokszor tíz évnyi együttműködés vár ránk!

agrotrend.hu / Yara Hungária Kft. (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.