2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2021. július 16. péntek • 12:13

Merre tartanak az üzemanyagárak?

A három évvel ezelőtti szintre kapaszkodott vissza az üzemanyag-forgalom.

Az első fél évben 1,775 milliárd liter benzin és gázolaj fogyott a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjainak töltőállomásain – derül ki a nagy hazai kútláncokat tömörítő szervezet közléséből. Ez 4,2 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Igaz, a tavalyi "bázis" igen alacsony, hisz 2020 első fél évi, 9,3 százalékos visszaesést mutató adata elsőként jelezte a koronavírus hatását. Az összmennyiség a mostani emelkedéssel sem éri el a 2019-es csúcsértéket: az körülbelül a 2018-as szintet hozta – írja a Népszava.

fotó: pixabay.com

Gázolajból 1116 millió liter fogyott az első fél év során a MÁSZ-láncok kútjain. Ez 5,8 százalékos emelkedés és szintén csak a három évvel ezelőtti mértéket haladja meg valamivel. Benzinből 659 millió litert vásároltak, ami csak 1,7 százalékos bővülés. A magánautósok láthatólag ismét nehezebben találják meg a slusszkulcsot, mint a céges sofőrök.

Az első hat hónap során 28,3 százalékos mértékben lőtt ki a prémiumgázolaj forgalma, amiből így 145 millió liter fogyott. A normál dízel iránti igények jóval kisebb, 3,1 százalékos mértékben nőttek. A 149 millió liter prémiumbenzin forgalombővülése a tavaly ugyanekkori, közel háromszáz százalékról jócskán, 5,5 százalékra esett. Tavaly a megemelt bioarányú 95-ös feldolgozására kevéssé alkalmas, jórészt régebbi autómárkák tulajdonosai áttértek a drágább, de változatlan etanoltartalmú, csúcsminőségű prémiumbenzinekre. Ezzel együtt folytatódik a 95-ös benzin "mélyrepülése". Az E10-nek is nevezett, megemelt bioarányú termékből 510 millió liter fogyott, ami csak 0,6 százalékos emelkedés.

A második negyedév jóval nagyobb ugrást mutat: a 364 millió literes benzin- és az 595 millió literes, második negyedévi gázolajforgalom egyaránt 17,8 százalékkal magasabb 2020 második negyedévi, a Covid-válság miatti mélypontjánál. Ha lassan is, de az üzemanyagfogyasztás a tavalyi koronavírus-sokk után kezd magára találni.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.