2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2022. október 31. hétfő • 10:30

Mészkőbányában tárolják a gigantikus, több milliárd dollár értékű amerikai sajttartalékot

Idén augusztusban az Egyesült Államokban 675 ezer tonna sajtot tároltak hűtőházakban, országszerte. Mindez 3,4 milliárd dollár értékű sajtkészletet jelent. Eláruljuk, mi az oka annak, hogy az USA ilyen hatalmas mennyiségű sajtot raktároz.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint az országban idén augusztusban, közel 675 ezer tonna (1,5 milliárd font) volt az országos sajtkészlet, ami 3,4 milliárd dollár (kb. 1411 milliárd forint) értékű sajtot jelent – írja a Visual Capitalist.

A HATALMAS SAJTTARTALÉK OKA, HOGY AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN AZ USA-BAN A TEJTERMELÉS 50 SZÁZALÉKKAL NŐTT, A TEJFOGYASZTÁS VISZONT CSÖKKENT. 2004-ben az amerikaiak fejenként naponta nagyjából 0,57 csészének megfelelő tejet fogyasztottak, de 2018-ra ez már 0,33 csészére csökkent.

Erre válaszul az amerikai kormány és a tejipari vállalatok évek óta felvásárolják a felesleges tejet, melyet sajtként tárolnak a raktárakban. A legtöbb készletet egy hatalmas földalatti létesítményben (egy korábbi mészkőbányában) tárolják a Missouri állambeli Springfield mellett.

Fotó: pixabay.com

2018 áprilisa és 2022 áprilisa között pedig az amerikai sajtkészlet 58.500 tonnával bővült, elérve a 666 ezer tonnát.

ÖSSZEVETÉSKÉPPEN, AZ AMERIKAI SAJTKÉSZLET TELJES SÚLYA MEGHALADJA AZ EIFFEL-TORONY, AZ AMERIKAI SZABADSÁG-SZOBOR, A PISAI FERDE TORONY, VALAMINT A GÍZAI NAGY SZFINX EGYÜTTES TÖMEGÉT.

Az amerikai kormány az elmúlt években próbált megszabadulni a felhalmozott sajttól. Például szövetségi élelmiszerprogramokat hoztak létre, illetve országszerte ösztönözték a tejfogyasztást az iskolákban.

AMÍG AZONBAN A LAKOSSÁG FOLYAMATOSAN CSÖKKENTI A TEJFOGYASZTÁSÁT, SZINTE BIZTOS, HOGY TOVÁBB NŐ MAJD AZ AMERIKAI SAJTKÉSZLET. Különösen, hogy a növényi alapú tejitalok népszerűsége közben egyre nő, tovább nehezítve a hagyományos tejipar helyzetét.

Az USA mindenkori kormányának egyébként már volt egy korábbi kalandja a sajttal. Bő negyven évvel ezelőtt történt, hogy az államnak hozzá kellett nyúlnia az akkor szintén nagy mennyiségben rendelkezésre álló sajtkészletekhez. 

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.