2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2021. február 28. vasárnap • 12:15

Mezőgazdasági támogatásokkal kezdődik a tavasz

A korán érkezett jó idő remek hír a gazdáknak, így nemcsak a mezőgazdasági munkálatok kezdődtek meg a földeken, de jelentős támogatásokban is részesülhetnek az agrárium szereplői.

Megkezdődtek a földeken a munkálatok - Folyamatosan dolgoznak a munkagépek a földeken, a múlt héttől megkezdődtek a fejtrágyázások, illetve a talaj-előkészítő munkák a tavaszi vetésekhez.

A tilalmak következményeit a vadászok is rendesen megérzik - Az elsők között érintették tavaly tavasszal a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vadászatot.

A szőlősgazdák a korábbi évekhez hasonlóan további támogatásokat igényelhetnek - A korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez az Agrárminisztérium (AM); a 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető - jelentette közleményében az AM.

fotó: pixabay.com

Tenyészkoca állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: 2021. március 16-31. - A támogatási kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

Kiáll a vendéglátóipari beszállítókért a NAK - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a Kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban.

Még lehet csatlakozni a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez - Mivel február 28. vasárnapra esik, így még hétfőn, március 1-én is be lehet nyújtani a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez történő csatlakozási kérelmeket.

Lassú áremelkedésre számítanak a tejtermelők - Januárban 110,72 forint volt a nyers tej kilogrammonkénti átvételi ára, ami 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

fotó: MTI

Kilőtt a malacár! - Két nagyon fontos hírem van a sertésszektor számára: 1. emelkedik az ár; 2. jön a multi. Ahogy az élősertés, úgy a malacárak vonatkozásában is referencia Magyarországon a német piac. Nos, a német malacár január eleje óta 41 százalékkal emelkedett e hét hétfőig. (Persze volt honnan, hiszen tavalyi csúcsához képest 73 százalékot esett.) Mit jelent ez?

Az időjárás és a járványok mozgatták 2020-ban agrárpiacokat - A magyarországi árakra leginkább a világpiac hatott, miközben a gazdálkodók jövedelempozíciója javult.

Az Állatorvostudományi Egyetemen a világ ötödik ló-ct berendezését adták át - Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszéke és Klinikája egy olyan CT berendezéssel gyarapodott, amiből a világon csak négy másik található. A 280 millió forintba került csúcskategóriás, nagy felbontóképességű diagnosztikai eszközt február 22-én adta át az Üllői Campuson Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Sótonyi Péter professzor, az ÁTE rektora és Bodó Gábor professzor, a tanszék és klinika vezetője. Az ünnepségen részt vett Dr. Náray-Szabó Gábor, a Marek József Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Dr. Kovács Levente professzor, az Óbudai Egyetem rektora.

A vietnámi nagykövettel tárgyalt a Magosz elnöke - A gazdasági kapcsolatok erősödését mutatja, hogy az elmúlt időszakban közel 50%-kal nőtt a Vietnámba irányuló agrárkivitelünk.

Komoly felháborodást vált ki a gazdatársadalomban az új ­uniós agrárpolitika - Németországban a növényvédők korlátozásának terve miatt tüntetnek, Szlovákiában a támogatások újraelosztási kísérlete vált ki tiltakozást.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Légli Ottó borász a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke volt Mátrai Zoltán vendége az évindító beszélgetésen. Az Év Agrárembere 2020 kitüntető díj támogatói közül ezúttal a Bold Agro Kft. és a Szegedi Gabonakutatót látogattuk meg, Szabó Viktor és Wágner József ügyvezetőkkel beszélgettünk. Az AgroWoman eheti párbeszédében pedig Tóth Diána Gyetvainé Zovát Anikót látta vendégül.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.